Door het coronavirus is onze dienstverlening aangepast. Bekijk de informatiepagina over corona voor de meest actuele informatie. Hier vindt u ook regelingen voor ondernemers.

Vluchtelingenpaspoort

U vraagt een vluchtelingenpaspoort persoonlijk aan bij de gemeente. Dit kan in 't Lossers hoes in Losser, of in het Stadskantoor in Enschede. Voor de aanvraag maakt u een afspraak. Na een week kunt u het paspoort persoonlijk afhalen op de plek waar u het heeft aangevraagd. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. Voor kinderen geldt dat zij aanwezig moeten zijn bij de aanvraag en bij het afhalen van het nieuwe paspoort.Het vluchtelingenpaspoort is een reisdocument voor mensen die erkend zijn als vluchteling in Nederland. U kunt het ook als identiteitsbewijs gebruiken. Een vluchtelingenpaspoort mag u niet gebruiken in het land waar u uit gevlucht bent.U heeft een vluchtelingenstatus als u een verblijfsvergunning asiel heeft voor bepaalde of onbepaalde tijd. Dit is document type III of IV.
Als u geen vluchtelingenstatus heeft, kijk dan bij
vreemdelingenpaspoort.

Maak een afspraak voor het aanvragen van een vluchtelingenpaspoort 

U kunt zelf een afspraak maken in 't Lossers hoes in Losser of in het Stadskantoor in Enschede.

Vluchtelingenpaspoort aanvragen in Losser     Vluchtelingenpaspoort aanvragen in Enschede 

 • Op 29 juli en 30 juli 2021 kunt u geen paspoort of ID-kaart aanvragen. Dit komt door onderhoud aan de systemen voor paspoorten en ID-kaarten. Dit onderhoud is bij alle gemeenten in Nederland. 

 • u woont in Losser
 • u bent erkend als vluchteling
 • u heeft niet de Nederlandse nationaliteit
 • u heeft een status als vluchteling met een verblijfsvergunning voor bepaalde of onbepaalde tijd

 • Vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort € 56,55
 • Extra kosten spoedprocedure € 50,90 extra

Geldigheid

Hoelang het vluchtelingenpaspoort geldig is hangt af van uw verblijfsdocument. Het vluchtelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig.

Spoedaanvraag

Als u snel een vluchtelingenpaspoort nodig heeft, doe dan een spoedaanvraag voor 14.00 uur. Afhalen kan meestal de volgende werkdag na 10.00 uur. Als u uw oude reisdocument kwijt bent, duurt de spoedaanvraag langer. 

Kwijt of gestolen

U doet hiervan aangifte bij de gemeente Losser. De gemeente maakt een verklaring van vermissing op. Als uw oude document in een andere gemeente is aangevraagd kan het langer dan 5 werkdagen duren voordat het nieuwe document klaar is.

Vermissing of diefstal reisdocument direct doorgeven

Reizen met kinderen

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. Reizen met kinderen   (Overheid.nl).

Alleenstaande minderjarige asielzoekers

Alleenstaande minderjarige asielzoekers hebben schriftelijk toestemming nodig van NIDOS ( www.nidos.nl)

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar uw paspoort of een kopie daarvan. Registratie van uw document (soort en nummer) is meestal al voldoende. Geeft u toch een kopie: schrijf dan op de kopie dat het een kopie is, de datum en aan wie u deze geeft. Zo voorkomt u identiteitsfraude. Voorkom identiteitsfraude (Rijksoverheid.nl).

Meer informatie

Alle informatie over reisdocumenten (Rijksoverheid.nl).

 • Uw geldige verblijfsdocument met aantekening "Asiel";
 • Een pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden. 
 • Een pinpas u betaalt de kosten bij de aanvraag.
 • Als je jonger dan 18 jaar bent, dan heb je ook nog schriftelijke toestemming van je ouders of gezaghouders nodig. Zij kunnen het formulier verklaring toestemming afgifte paspoort/identiteitskaart invullen. Dit ingevulde formulier en hun identiteitsbewijs of een kopie daarvan moet je meenemen. Natuurlijk mogen ze zelf ook meekomen.