Paspoort

Een paspoort aanvragen kan alleen op afspraak. U kunt een afspraak maken in ’t Lossers Hoes of in het Stadskantoor (Hengelosestraat 51, Enschede). Tijdens de afspraak hebben wij alleen nog uw vingerafdruk en handtekening nodig. Na 6 werkdagen haalt u uw paspoort op. Voor het ophalen hoeft u geen afspraak te maken.

Aanvragen

Sinds 2014 is een paspoort 10 jaar geldig in plaats van 5 jaar. Daarom verwachten wij in 2024 veel aanvragen. Het kan dus druk zijn. Houd hier rekening mee bij het plannen van een afspraak.

U kunt een paspoort op 2 manieren aanvragen.

Paspoort online aanvragen

U vraagt online uw paspoort aan met DigiD. U maakt dan meteen een afspraak en betaalt online via iDeal.

Paspoort aan de balie aanvragen

U maakt een afspraak en betaalt de kosten aan de balie. Tijdens de afspraak behandelen wij uw aanvraag.

Jonger dan 18 jaar

Kinderen jonger dan 18 jaar die een paspoort willen aanvragen, hebben toestemming nodig. Toestemming is nodig van beide ouders of van de persoon of personen die verantwoordelijk is of zijn voor het kind. U kunt digitaal toestemming geven met uw eigen DigiD.

Als u digitaal toestemming heeft gegeven, is het niet nodig om bij de afspraak aanwezig te zijn of uw identiteitsbewijs te tonen. Uw kind moet zelf wel naar de afspraak komen.

Als het u niet lukt om digitaal toestemming te geven, houd dan rekening met deze voorwaarden:

  • Alle ouders of verantwoordelijken komen mee naar de afspraak
  • Als ouders of verantwoordelijken niet kunnen meekomen, vul dan het toestemmingsformulier in en neem dit mee naar de afspraak
  • Neem (een kopie van) paspoort, identiteitskaart of rijbewijs van alle ouders of verantwoordelijken mee

2e paspoort

Soms is het nodig om een 2e paspoort aan te vragen. Bijvoorbeeld als u moet reizen terwijl uw paspoort vanwege de aanvraag van een visum bij een buitenlandse vertegenwoordiging is. Of omdat u tijdens een reis landen bezoekt die met elkaar in conflict zijn. Het 2e paspoort is 2 jaar geldig. Het 1e paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Zakenpaspoort

Als u vaak naar het buitenland reist, kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Een zakenpaspoort heeft meer bladzijden en dus meer ruimte voor visa en reisstempels.

Meenemen

Neem bij uw afspraak mee:

  • Uw huidige paspoort of ID-kaart. Als u een paspoort én een ID-kaart heeft, neemt u ze allebei mee. Ook als ze niet meer geldig zijn.
  • Pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden en voldoet aan de eisen voor paspoort of identiteitskaart.
  • Eventueel een pinpas. U betaalt aan de balie als u niet heeft betaald via iDeal.

Neem bij het ophalen mee:

Uw huidige paspoort en/of ID-kaart

Vergeet uw paspoort niet op te halen

Haal binnen 3 maanden uw paspoort op. Daarna kunt u het paspoort niet meer ophalen. U moet dan een nieuwe aanvraag doen.

Kosten

  • Paspoort, 2e paspoort of zakenpaspoort 18 jaar en ouder: € 83,85 (10 jaar geldig)
  • Paspoort, 2e paspoort of zakenpaspoort onder 18 jaar: € 63,40 (5 jaar geldig)
  • Extra kosten spoedprocedure: € 57,05

Paspoort met spoed aanvragen

Heeft u snel een paspoort nodig, geef dit dan tijdens uw bezoek aan. Komt u voor 14.00 uur, dan kunt u het de volgende werkdag na 10.00 uur afhalen. Als u uw oude paspoort kwijt bent, kan de spoedaanvraag langer duren.Bel 053 - 537 74 44 om een afspraak te maken.