Energietoeslag en vergoedingen hoge energiekosten

Voor inwoners met een beperkt inkomen zijn er verschillende vergoedingen voor de hogere energiekosten

Voor inwoners met een beperkt inkomen zijn er verschillende vergoedingen voor de hogere energiekosten.

Energietoeslag 2023

De gemeente Losser heeft in 2022 een energietoeslag verstrekt aan huishoudens met de laagste inkomens. Aanvragen daarvan kan niet meer.

Wel krijgt de gemeente ook in 2023 geld van de landelijke overheid. Geld om opnieuw een energietoeslag aan inwoners met de laagste inkomens te kunnen verstrekken.

Het is nog niet bekend wat de regels hiervoor zijn. Daarvoor moet landelijk eerst een wet worden aangenomen. De eerdere verwachting dat dit in juni of juli zou gebeuren, wordt niet waargemaakt. Dit wordt later. Ook is nog niet bekend hoe de gemeente dit precies gaat uitvoeren. Dit is al wel duidelijk:

  • Wij verwachten dat veel inwoners die in 2022 energietoeslag kregen ook in 2023 recht hebben op energietoeslag. Als hun situatie niet is veranderd.
  • Wij betalen de energietoeslag in 2023 zoveel mogelijk automatisch uit aan inwoners waarvan bekend is dat zij hier recht op hebben.
  • De gemeente mag de energietoeslag pas uitbetalen nadat de wet is aangenomen. De automatische uitbetaling kan daarom niet eerder plaatsvinden.
  • Andere inwoners moeten de energietoeslag 2023 aanvragen. Dit kan nu nog niet. Op het moment dat aanvragen wel kan, communiceren we hierover.
  • Op het moment dat de gemeente meer informatie heeft, communiceren we dit op deze website en in de media.

Tijdelijk Noodfonds Energie

Let op: aanvragen is niet meer mogelijk

Huishoudens met een beperkt inkomen en een hoge energierekening kunnen terecht bij een speciaal landelijk noodfonds. Dit noodfonds heet het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het fonds betaalt een deel van de energierekening van de voorbije winterperiode. Het gaat om de periode van oktober 2022 tot en met maart 2023.

De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds: 

  • Huishoudens met een bruto-inkomen van maximaal 200 procent van het sociaal minimum. Dan is het bruto-inkomen per maand lager dan € 2980 (alleenstaand) of € 3794 (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8 procent vakantiegeld.
  • De huishoudens hebben zelf een contract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen.
  • Ook jongeren die zelfstandig wonen en jonger dan 21 jaar zijn, kunnen een aanvraag indienen.

Meer informatie

Tijdelijk Noodfonds Energie

Voor ondernemers: Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief MKB (TEK)

Misschien zijn de energiekosten een relatief groot onderdeel van de totale kosten van uw bedrijf. Dan kunt u waarschijnlijk de landelijke Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief MKB (TEK) aanvragen. De TEK biedt een tijdelijke vergoeding. Voor MKB-ondernemingen waarvan de energiekosten minimaal 7 procent uitmaken van de totale omzet.

U kunt de TEK-subsidie nu nog niet aanvragen. Naar verwachting wordt dit mogelijk in het eerste kwartaal van 2023.

Meer informatie

Pas op voor nepberichten en neptelefoontjes 

Misschien wordt u benaderd door mensen die zeggen dat u recht heeft op energietoeslag. En die uw gegevens vragen. Ga niet in op deze e-mails, smsjes, appjes of telefoontjes. Dit zijn criminelen. 

Besparen op energie

Vaak kunt u door energie te besparen ook kosten besparen. Kijk op Duurzaam wonen (Energieloket).