Rioolproblemen
Rioolproblemen zoals stank of een verstopping kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak kunt u de problemen zelf oplossen. Bij een verstopt riool controleert u eerst of de verstopping op uw eigen terrein is. Als u vermoedt dat de verstopping in het riool van de gemeente zit, meldt u dit bij de gemeente.
Wat kunt u zelf doen
- Loopt het water in uw gootsteen of wastafel niet weg, draai dan de sifon open. De sifon is het kromme gedeelte van de waterafvoer onder de gootsteen of wastafel. Maak de sifon schoon. Ook kunt u de afvoer schoonmaken met soda of een ontstoppingsmiddel. Pas wel op met chemische middelen. Die kunnen uw riool aantasten en de werking van de rioolwaterzuivering verstoren.
- Bij stank in huis helpt het vaak om de kraan even te laten lopen. Dan wordt de sifon onder de wastafel of gootsteen weer gevuld. De sifon werkt als stankslot en zorgt ervoor dat u de geur van het riool niet ruikt.
- Ook op straat is soms een rioollucht te ruiken. Bij warm weer kan het stankslot in een put zijn opgedroogd. Dan helpt het door een emmer water in de put te gieten. Is de stank er na 2 dagen nog, meld het dan bij de gemeente. Ook na werkzaamheden kan soms een rioollucht blijven hangen. Die moet na een paar dagen wegtrekken. Is dit niet het geval, geef ook dit dan door aan de gemeente.
- Een ontluchtingspijp zorgt ervoor dat lucht vanuit het riool weg kan. Staat deze ontluchtingspijp dichtbij een dakraam of ventilatierooster, dan kunt u last van stank krijgen. Dit kan ook als er helemaal geen ontluchtingspijp aanwezig is. Schakel in beide gevallen een installateur of loodgieter in.
Rioolverstopping: eerst zelf controleren
Als meerdere waterafvoeren niet werken, is het riool onder uw huis of in uw tuin waarschijnlijk verstopt. Op de perceelgrens (de grens tussen gemeentegrond en particuliere grond) zit een ontstoppingsstuk of ontstoppingsput. Hier kunt u controleren of de verstopping in uw eigen riool of in het riool van de gemeente zit. Volg deze stappen:
- Kijk op de tekening van het rioolstelstel van uw woning waar het ontstoppingsstuk zit. U kunt een kopie van deze schets opvragen bij de gemeente via 053 - 537 74 44 of administratiebfr@losser.nl.
- U mag het ontstoppingsstuk alleen (laten) opgraven op eigen terrein. U kunt dit zelf doen of op eigen kosten een gespecialiseerd bedrijf inschakelen.
- Met het ontstoppingsstuk kunt u achterhalen waar de verstopping zit. Staat het geopende ontstoppingsstuk droog, dan zit de verstopping in uw eigen riool.
- Staat er water in het ontstoppingsstuk, dan zit de verstopping waarschijnlijk in gemeentegrond. Neem dan direct contact op met de gemeente via 053 - 537 74 44. Bel buiten kantooruren in dringende gevallen met de storingslijn: 053 - 537 73 99. Let op: schakel niet meteen een gespecialiseerd bedrijf in om de verstopping te verhelpen. Dan betaalt de gemeente de kosten niet. De gemeente zorgt dat de verstopping wordt opgelost.
- Als de verstopping in uw eigen riool is, dan moet u dit zelf verhelpen. Hiervoor kunt u een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Let op: de kosten hiervan kunt u niet op de gemeente Losser verhalen.
Voor wie in het buitengebied woont: controleer de schakelkast van de drukriolering. Neem contact op met de gemeente als de rode lamp brandt, het deurtje openstaat of de kast beschadigd is.