Laat u niet misleiden: trap niet in de brutale werkwijze van criminele bendes
De afgelopen tijd neemt het aantal meldingen van oplichting toe.
Criminele bendes gebruiken steeds vaker sluwere en brutale methodes. Ze geven zich bijvoorbeeld uit als bankmedewerkers of zelfs als politieagent. Met name senioren zijn van deze acties vaak de dupe.
Een veelgebruikte truc is een telefoontje van een zogenaamd betrouwbare instantie zoals de bank of de politie. De beller beweert dat er iets mis is met uw bankrekening of dat er in de omgeving veel wordt ingebroken. Om te zorgen dat uw kostbaarheden en uw bankrekening wel veilig zijn, vragen ze om waardevolle spullen zoals sieraden, geld, bankpassen en pincode klaar te leggen. Deze spullen worden dan opgehaald en veilig opgeborgen. Vaak krijgt u tijdens het gesprek een ‘code’ en een naam van een ‘collega’ door. Die zogenaamde collega staat niet veel later voor de deur, noemt de code die u gehoord heeft en neemt de spullen die klaar liggen mee. Soms moet er ter plekke ook nog eens een borgsom betaald worden. Trap niet in deze sluwe werkwijze!
Wat kunt u doen?
Krijgt u een dergelijk telefoontje? Hang direct op. Twijfelt u aan de echtheid van het telefoongesprek? Neem contact op met uw bank of de politie. Geloof nooit de telefoonnummers die de beller u geeft. Meld verdachte telefoontjes of situaties altijd . Zo helpt u voorkomen dat anderen ook slachtoffer worden van deze brutale praktijken.
Toch slachtoffer geworden?
Het kan iedereen overkomen. Het is niet iets waar u zich voor hoeft te schamen. Het beste kunt u dan aangifte doen bij de politie. Dit kan via 0900-8844 of op een politiebureau. Van een aantal vormen van cybercriminaliteit kunt u ook online aangifte doen. Kijk voor meer informatie op de website van de politie.