Zitvolleybal clinic voor iedereen: met of zonder beperking!

volleybalWoont u in Twente en wilt u eens een totaal nieuwe sport proberen? De populaire paralympische sport zitvolleybal komt naar Losser! 8 maart a.s. organiseert de werkgroep Lokaal Sportakkoord Losser in samenwerking met Volley 68 Losser & volleybalvereniging Twente 05 Enschede een gratis Zitvolleybal clinic in sporthal De Fakkel. Iedereen vanaf 12 jaar met of zonder lichamelijke beperking is welkom om gratis kennis te komen maken met de sport.

Zitvolleybal is een sport voor iedereen 

Zitvolleybal is een aantrekkelijke variant van de volleybalsport. De sport is voor iedereen: zowel voor sporters met een beperking of blessure als voor volledig valide sporters. Het volleybalnet hangt op een hoogte van 1.15 m heren en voor de dames 1.05 m. Beide teams hebben zes spelers. De spelregels zijn nagenoeg hetzelfde als bij volleybal, met één uitzondering. Bij zitvolleybal moet een speler tijdens het raken van de bal contact houden met de vloer en met het zitvlak of een ander deel van de romp. Hierdoor is de sport erg geschikt voor sporters met een beperking/blessure aan één of beide benen. Of met een chronische ziekte zoals MS, dystrofie of andere spieraandoeningen. 

Zitvolleybal begint ook steeds populairder te worden voor sporters zonder lichamelijke beperking. Momenteel zijn er in Nederland twaalf zitvolleybalverenigingen. Naar verwachting zal dit de komende jaren gaan groeien gezien de sterk toenemende belangstelling voor de sport. Zitvolleybal valt prima te combineren met een andere sport. 

De sport van Utrecht naar Twente halen 

Robert Konter is inwoner van Losser, oorlogsveteraan, fanatiek zitvolleyballer, speler van het Nederland Invictus Games Team en ambassadeur van het zitvolleybal in Twente. Elke dinsdag rijdt Robert naar Doorn (Utrecht) om daar te trainen. In een gesprek met de werkgroep Lokaal Sportakkoord Losser vertelde hij dat hij het erg leuk zou vinden als hij in Losser met een aantal enthousiaste zitvolleyballers uit de regio kan trainen. 

Robert Konter: “Ondanks mijn (been) handicap ben ik altijd fanatiek blijven sporten. Sporten is voor mij de beste revalidatie geweest. Ik ben aan zitvolleybal gaan doen omdat ik ondanks mijn handicap wilde blijven sporten: ook in team verband. Ik wil altijd het beste uit mezelf, het team en de sport halen. Naast zitvolleybal ben ik judoka bij Judo Losser. Sport is voor mij een uitlaatklep voor alles wat ik heb meegemaakt, sporten geeft mij energie maar bovenal veel plezier. Door zitvolleybal heb ik veel nieuwe mensen mogen leren kennen in binnen- en buitenland. Dat plezier gun ik iedereen”

Waarom moeten mensen meedoen met Zitvolleybal clinic? “Het is een superleuke uitdagende sport. Je leert je grenzen verleggen. In deze sport tel je volwaardig mee of je nu een handicap hebt of niet. Iedereen hoort erbij! Kortom: zitvolleybal daagt je uit en maakt je een volwaardig teamplayer!” Aldus Robert Konter. 

De clinic zal worden verzorgd door Alfred Oonk trainer, Oud  Paralympiër en winnaar van meerdere gouden medailles bij Olympische- en wereldkampioenschappen.

Kijk ook eens op www.unieksporten.nl voor andere aangepaste sporten in de regio of voor meer info over zitvolleybal op www.nevobo.nl/wedstrijdsport/zitvolleybal.

Deelnemen en opgeven 

Wilt u deelnemen aan de gratis Zitvolleybal clinic dan bent u van harte welkom. De volgende clinics vinden plaats op 29 maart, 19 april, 10 mei, 31 mei en 21 juni. U kunt zich opgeven bij buurtsportcoach van de gemeente Losser, Jurgen Schiphorst, door een mail te sturen naar: j.schiphorst@losser.nl 
De clinic vindt om de 3 weken op woensdag plaats om 20 uur bij sporthal de Fakkel in Losser
r