Werkgroep inclusie zoekt ervaringsdeskundigen

Sluit aan en denk mee! Samen gaan we voor een inclusieve gemeente Losser. 

De gemeente Losser heeft een werkgroep inclusie. Deze werkgroep bestaat uit een aantal ervaringsdeskundigen uit onze gemeente. Ervaringsdeskundigen zijn inwoners die door hun persoonlijke ervaringen met bijvoorbeeld een lichamelijke of verstandelijke beperking, of door ervaringen met discriminatie, inzichten hebben in de uitdagingen en kansen rondom inclusie. Samen geven zij input voor de inclusieagenda van de gemeente Losser. Van daaruit werken we aan een inclusievere samenleving. Sangita Khadka uit Overdinkel is 1 van de ervaringsdeskundigen. In dit interview vertelt ze meer over deze rol. 

Verschillende denkwijzen leiden tot nieuwe ideeën

Sangita: “Ik ben lid geworden van de werkgroep inclusie omdat ik geloof dat inclusie heel belangrijk is voor een gemeenschap. Ik kom zelf uit Nepal en heb daarna in nog vijf landen gewoond. Wat ik heb ervaren is dat als je mensen met verschillende denkwijzen en ideeën bij elkaar brengt, er nieuwe ideeën ontstaan. Door verschillende meningen te horen van mensen met verschillende achtergronden, laten we zien wat gelijkheid echt betekent. Als nieuwe inwoner in deze gemeente loop ik soms tegen uitdagingen aan, zoals het leren van de taal en het overwinnen van vooroordelen, maar ik zie dit als kansen om bewustwording en begrip te vergroten.”

Delen van ervaringen en nieuwe ideeën bedenken

In de werkgroep inclusie komt de groep ervaringsdeskundigen samen om met elkaar te delen wat ze in het dagelijks leven meemaken. Sangita: “We bespreken met elkaar onze ervaringen en waar we tegenaan lopen. Samen gaan we dan een oplossing bedenken. Daarnaast hebben we bijvoorbeeld gezien dat er veel leuke activiteiten worden georganiseerd in de dorpen van onze gemeente. Zo kwamen we met het idee om een keer een inclusief festival te organiseren. Een idee voor dit festival is een plek met eetkraampjes van allerlei culturen. Daar werken we nu aan.”

Warm welkom bij de participatieraad

Sangita: “Een inclusievere samenleving begint bij ons allemaal. Ook bij mezelf, heb ik ervaren. Ik had eerst weleens het gevoel dat mensen niet echt open stonden voor mijn ideeën, juist doordat ik de taal nog aan het leren ben. Maar ik heb gemerkt dat, ook al heb je zo’n gevoel, je er toch op uit moet gaan. Probeer mee te doen. Zo heb ik me aangemeld voor de participatieraad van de gemeente. In het begin dacht ik: zitten zij wel op mij te wachten? Maar ik werd met open armen ontvangen. De leden luisteren naar me en ze veroordelen me nooit. Ik vond dat een mooi voorbeeld: ga erop uit en grijp de kansen die er zijn.”

Meld je nu aan bij de werkgroep ervaringsdeskundigen

Wilt u met de groep ervaringsdeskundigen meepraten en uw ervaringen delen? Wij nodigen u van harte uit om je aan te melden. Uw inzichten en ideeën kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan onze inclusieagenda en helpen om van de gemeente Losser een nog inclusievere plek te maken. Neem contact op met Peter Bosman van de gemeente Losser via p.bosman@losser.nl en sluit je aan bij de werkgroep. Bij vragen mag u ook altijd eerst contact opnemen met Sangita via: mylove_sangita@yahoo.com.

Sangita Khadka bij de waterpartij aan de zijkant van 't Lossers hoes

Sangita Khadka