Weekmarkt Losser blijft in trek

Altijd gezellig, de Losserse weekmarkt. Bij een markt wordt niet vaak aan een georganiseerde ondernemersvereniging gedacht. Toch trekken de ondernemers die wekelijks op donderdag hun koopwaar vanaf het Raadhuisplein aanbieden gezamenlijk op. Niet perse in een vastomlijnde georganiseerde vorm, maar met aantrekkelijke aanbiedingen en acties weten zij de klant uit Losser en daarbuiten enthousiast te maken om hun boodschappen in het kerkdorp te komen doen.

Het eerste bericht over het ontstaan van de weekmarkt in Losser dateert van 1951. Donderdag 24 mei welteverstaan. Tien jaar later opent toenmalig burgemeester Jos van de Sandt de feestmarkt ter gelegenheid van het jubileum. Met Dennis Ziegerink, sinds tien jaar mede-eigenaar van de gelijknamige vishandel, bespreken we de rol van de weekmarkt in Losser anno nu. Opa Teun stond in de jaren dertig al op markten in de regio en vader Tonny is sinds 1975 vaste aanbieder op de Losserse weekmarkt.

Sociale verbinding

Aan de betekenis van de slogan ‘Op de markt is je gulden een daalder waard’ is volgens Dennis weinig veranderd. “Nee, eigenlijk is dat nog steeds zo, behalve dan dat we nu in het eurotijdperk leven,” stelt hij, “In principe bieden we hier met elkaar nog steeds betaalbare producten aan, vaak goedkoper dan in de winkel. De markt is gemoedelijk, mensen maken graag een gezellig praatje met de marktkooplieden en met elkaar. Of ze lopen tijdens de lunchpauze even over de markt om een visje te halen, een bloemetje, kaas of wat fruit en noten. Zie het als een sociale verbinding.” Het publiek is divers, van jong tot oud. Voor senioren die nog goed ter been zijn of met een rollator komen, is het een welkom wekelijks uitje, maar ook de schooljeugd mag graag in de pauze over de markt slenteren voor een kibbelingetje of een loempia. Ook onze oosterburen weten de markt in Losser steeds vaker te vinden. “We horen meer en meer Duitstaligen. Ze zijn gek op onze kaas en vis,” verklaart Dennis. “Bij de Tourist Info ligt onze flyer, ook in het Duits. Dat zal ongetwijfeld helpen met het aantrekken van meer toeristen, ook Duitse toeristen.”

Formeel overleg is niet nodig

Dennis is lid van de reclamecommissie van de markt. Er is geen bestuur of marktmeester. Vanuit de reclamecommissie worden activiteiten georganiseerd gericht op interessante acties en aanbiedingen. Vaak gebeurt dat rondom Pasen, Kerstmis en andere bijzondere dagen. “Iedere kraam heeft dan een extra mooie aanbieding. Soms verloten we leuke artikelen of producten en zijn er andere winacties. Deze communiceren we dan via Facebook,” legt hij uit. Onderling houden de marktlieden contact via een whatsappgroep. Een formeel overleg is er niet. Dat is ook niet nodig, volgens Dennis. “Ach, als er dingen spelen, weten we elkaar snel te vinden. Het kan dan gaan over de standplaats. Met carnaval, de Brueghel en de kermis staan we bijvoorbeeld niet op het Raadhuisplein, maar wijken we uit naar het Martinusplein. Of misschien is er eens een keer een bijzonderheid wat betreft het weer. Bij flinke storm kan het zijn dat sommigen besluiten niet naar Losser te komen. Dan is het handig van elkaar te weten of je er wel of niet bent.”

Eten en drinken blijft altijd

Wekelijks staan er zo’n twaalf kramen tegenover ‘t Lossers hoes op donderdag. Groente, kaas, loempia’s, vis, bloemen, noten, cartridges/horloges, dekbedden/kussens, ondermode en dameskleding: het is het vaste aanbod van producten dat er te verkrijgen is. Meer nieuwe kramen zijn meer dan welkom. Dennis: “Daar is zeker ruimte voor. Graag zelfs. Er stond een tijdlang een pizzaman en een kraam met stroopwafels. Die zijn vertrokken, wat ik wel jammer vind. Ergens merk je dan dat er afbouw in de kleine markten is. Iets met olijven en delicatessen of kip zou welkom zijn. Eten en drinken, dat blijft altijd.”

Bijdragen aan duurzaamheid

Al met al is Dennis tevreden over zijn verkopen op de markt in Losser. Daarbij spreekt hij ook namens andere marktkooplieden. “We zien een stabiel aantal bezoekers door de jaren heen. Vooral tijdens corona maakten we een opmars en ook daarna blijven we het goed houden. De markt blijft in trek. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee. We liften mee op de trend dat mensen steeds vaker kiezen voor dagverse producten en vaak ook afgestemd op de hoeveelheid die ze echt nodig hebben. Wil je twee sinaasappels in plaats van een netje? Dat kan. Of heb je niet een hele zak noten nodig maar een handjevol? Geen probleem. Wat dat betreft dragen we met de markt ons steentje bij aan duurzaamheid.”

  • Wanneer: iedere donderdag
  • Tijdstip: 10 – 16 uur
  • Locatie: Raadhuisplein, centrum Losser

Dennis Ziegerink

Tekst: Astrid Olde Olthuis

Fotografie: Jennifer Oude Nijhuis