Voorkom brand in uw woning

Elk jaar krijgt de brandweer duizenden meldingen van een woningbrand. De materiele en immateriële schade die een brand kan aanrichten is groot. Zelfs bij een kleine woningbrand. Maak daarom uw huis brandveilig. Met een paar eenvoudige maatregelen verkleint u het risico op brand. Zo beschermt u niet alleen uw huisgenoten maar ook uw kostbare bezittingen. Meer tips en een handige checklist om te kijken hoe brandveilig uw woning is, vindt u op de website www.brandweer.nl.

  • Plaats rookmelders en zorg voor een brandblusappaat in huis. Rookmelders zijn sinds 1 juli 2022 verplicht op elke verdieping. Test en vervang de batterijen van de rookmelders regelmatig.
  • Schakel een erkend bedrijf in voor de installatie en onderhoud van zonnepanelen en elektrische installaties.
    Het is van groot belang dat elektrische installaties voldoen aan de geldende veiligheidsnormen. Certificeringen en keurmerken geven aan dat de installatie is uitgevoerd volgens de juiste procedures en dat deze veilig is voor gebruik.
  • Laat elektrische apparaten niet op stand-by staan
    Door een apparaat op stand-by te zetten, blijven de onderdelen warm. Warmte in combinatie met stof kan brand veroorzaken. Het scheelt bovendien in de energiekosten.
  • Zorg voor een schoon pluizenfilter van uw wasdroger
    Pluis in de droger vat snel vlam door de warmte. Zet de droger alleen aan als u thuis bent. Mocht er toch iets gebeuren, dan bent u er snel bij.