Verklein de kans op een val

Vallen, het is waarschijnlijk niet iets waar u lang bij stil staat, maar de kans om te vallen wordt snel groter naarmate u ouder wordt. Een val van iemand boven de 65 jaar is niet nieGroep die bezig is met valpreventiets en heeft vaak vervelende gevolgen.

Valpreventie in de gemeente Losser

Daarom is het goed om als oudere te kijken hoe u kunt voorkomen dat u onverwachts komt te vallen. “Los van de pijn van de val betekent het bij ouderen vaak langdurig revalideren. Dat is ingrijpend voor de oudere en voor zijn omgeving”, vertelt buurtsportcoach Jurgen Schiphorst. “Mensen hebben meer hulp nodig of zijn angstig om opnieuw te vallen. Dit komt de zelfredzaamheid en hun zelfvertrouwen niet ten goede. Het voorkomen van een val kan betekenen dat iemand langer voor zichzelf kan blijven zorgen. Voldoende redenen dus voor ons als gemeente om aandacht te besteden aan valpreventie.”

Cijfers valincidenten

In Nederland gebeurt er elke vijf minuten een ongeluk waarbij een oudere van 65 jaar of ouder valt en naar de spoedeisende hulp moet voor behandeling. Van deze ouderen moet één op de drie na de behandeling zelfs in het ziekenhuis blijven. Het is erg triest dat er elk jaar 5.000 mensen sterven als gevolg van zo'n valongeluk.

Het aantal valincidenten onder ouderen van 65 jaar en ouder zal in de toekomst blijven stijgen. Dit komt doordat we allemaal ouder worden en langer zelfstandig thuis blijven wonen. Hierdoor neemt het risico op vallen in en rondom het huis toe. Om mensen bewust te maken van de gevaren van vallen en hoe ze dit kunnen voorkomen, organiseert de gemeente Losser samen met fysiotherapeuten en ergotherapeuten de valpreventie cursus genaamd "Vallen Verleden Tijd".

Cursus Vallen Verleden Tijd

Tijdens de Cursus Vallen Verleden Tijd kunt u leren hoe u veilig kunt vallen of zelfs een val kunt voorkomen. Het fijne aan dit groepsprogramma is dat u samen met anderen gaat bewegen. Iedereen kan meedoen op zijn eigen niveau.

Het programma

Het programma bestaat uit verschillende activiteiten, zoals een hindernisbaan, spelletjes en technieken om te leren hoe u het beste kunt vallen zonder uzelf pijn te doen. Na de training is er gelegenheid om samen koffie en thee te drinken en ervaringen en tips met elkaar te delen. Op deze manier kunt u niet alleen nieuwe dingen leren om vallen te voorkomen, maar ook nieuwe mensen ontmoeten en van elkaar leren. Het is een leuke en gezellige manier om te werken aan uw veiligheid en welzijn.

Voor wie

De cursus is voor ouderen vanaf 65 jaar, die zelfstandig wonen.

Wanneer en hoe vaak

De cursus duurt steeds vijf weken en is twee keer per week. U kunt met de cursus starten in oktober en maart (onder voorbehoud). De cursus duurt 1,5 uur per keer.

Locatie

Bij Stichting MAN, Nilantspad in Losser.

Kosten

€ 285,- per persoon. Uw verzekering vergoed mogelijk de cursuskosten geheel of gedeeltelijk, kijk hiervoor op uw polis.

U kunt meer informatie krijgen via de gemeente

Bel of mail beweegcoach Jurgen Schiphorst van de gemeente Losser, 0618418100, j.schiphorst@losser.nl

Geef u op voor de cursus via valpreventie@losser.nl

Ook mogelijk: gratis huisbezoek over valrisico's

Naast de cursus Vallen Verleden Tijd is het ook mogelijk om een huisbezoek te krijgen. Een vrijwilliger komt dan bij u langs en brengt de valrisico's in beeld. Hij of zij adviseert u dan hoe u thuis een val kunt voorkomen en u krijgt nuttige tips. Wilt u hier gebruik van maken? Dan kunt u contact opnemen met Jannet Huisman van Stichting Fundament Losser via 053 536 9400 of j.huisman@fundamentlosser.nl.