Trainingreeks “GOED” omgaan met dementie van start gegaan: zodat mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen

Mensen in de zaal tijdens de bijeenkomstGemeente Losser zet stappen op weg naar een dementievriendelijke gemeente 

Een meneer weet niet meer hoe hij boeken bij de bibliotheek moet inleveren. Wat kun jij doen? Dat is één van de vragen die voorbijkomt tijdens de training “GOED” omgaan met dementie. Vandaag is de eerste training voor gemeentemedewerkers van start gegaan. Ook wethouder Marian Oosterbroek volgde vandaag de training. 

Wethouder Oosterbroek: “Wat vond ik dit een waardevolle training. Dementie is namelijk een ziekte waar bijna iedereen (indirect) mee te maken krijgt. Daarom is het belangrijk dat we dementie herkennen en zo goed mogelijk weten wat we kunnen doen om iemand te helpen. Als medewerkers van de gemeente, winkels en verenigingen deze training volgen, zorgen we er samen voor dat mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen. Dan kunnen ze bijvoorbeeld blijven deelnemen aan verenigingsactiviteiten en boodschappen doen. Samen maken we dit mogelijk.”

Net als reanimeren: als je de techniek beheerst dan kun je er iets mee

Siegrid Droste, casemanager bij Zorggroep Sint Maarten geeft de training “GOED” omgaan met dementie: “De “GOED”-methode is een manier om contact te maken met- en hulp te bieden aan iemand met dementie. Het is net als bij reanimeren. Als je de techniek beheerst dan kun je er iets mee, dan kun je mensen helpen. Ook gemeente Losser vergrijst. Dus een ieder krijgt (indirect) met dementie te maken. Met de tools die je tijdens de training krijgt, kun je mensen helpen zich fijn te voelen en geruststellen. Bovenal zorgen we er dan samen voor dat deze groep zo lang mogelijk kan blijven meedoen in de maatschappij.” 

Training is onderdeel van het actieplan ‘dementievriendelijke gemeente Losser’

Mensen in de zaal kijken naar een presentatieGemeente Losser wil in 2024 het label ‘dementievriendelijke gemeente’ behalen. Dit label krijgen gemeenten die zich actief inzetten voor een dementievriendelijke samenleving. Om dat doel te bereiken heeft de lokale werkgroep een actieplan opgesteld. Eén van de acties uit dit plan is dat zoveel mogelijk verenigingen en bedrijven in onze gemeente de training “GOED” omgaan met dementie volgen. 

Lokale werkgroep dementievriendelijk 

De lokale werkgroep dementievriendelijk bestaat uit medewerkers van Carintreggeland, Zorggroep Sint Maarten, Stichting Fundament Losser, Dementie Twente en de gemeente Losser. De gemeente werkt hierbij samen met de regionale afdeling van Alzheimer Nederland en het regionale netwerk dementie. 

De training is ook online te volgen via de website https://www.samendementievriendelijk.nl en duurt een kwartier. 

GOED is een ezelsbruggetje voor:

  • Geruststellen: Praat op kalme toon. Stel jezelf voor. Spreek niet tegen, praat mee.
  • Oogcontact: Controleer of je begrepen wordt. Gebruik korte zinnen. Stel één vraag per keer en geef iemand de tijd om te reageren. 
  • Even meedenken: Vraag of je mag helpen. Betrek hem/haar bij de oplossing en leef mee met de ideeën en wensen. Zeg wat je gaat doen. 
  • Dankjewel: Sluit het gesprek positief af. En dankjewel dat jij hebt geholpen. Zo maak jij gemeente Losser dementievriendelijk!