Stichting De Werklust: “Wij zijn trots om voor deze ‘parel’ van Losser te mogen werken”

We zijn in gesprek met voorzitter Fons Geerthuis, Anita Evering, Lida Vaanhold en John Aveskamp van de stichting De Werklust. Ze zijn bestuurders en vrijwilligers bij de Steenfabriek in Losser. We hebben het gehad over waarom zij zich dagelijks inzetten voor deze stichting.

De gemeente Losser, de Schatkamer van Twente. Waar de Dinkel over de grens meandert en de Tankenberg het hoogste punt van de stuwwal én van Overijssel is. Met de dorpen Beuningen, Glane(-beekhoek), De Lutte, Overdinkel en Losser en het omringende licht-glooiende landschap. Groen, genoeglijk, gastvrij. Met talloze enthousiaste ondernemers, actieve dorpsraden, gezellige verenigingen en blijvend Noaberschap. Stichting De Werklust is één van de parels van onze gemeente. We zijn in gesprek met voorzitter Fons Geerthuis, Anita Evering, Lida Vaanhold en John Aveskamp van de stichting De Werklust. Ze zijn bestuurders en vrijwilligers bij de Steenfabriek in Losser. We hebben het gehad over waarom zij zich dagelijks inzetten voor deze stichting.  

Fons Geerthuis is sinds een halfjaar de voorzitter van Stichting Werklust. Samen met het huidige bestuur en de vrijwilligers zet hij zich iedere dag weer in voor de Stichting. Omdat hij zo trots is op de stichting en iedereen die zich hier hard voor inzet, heeft hij Stichting Werklust vorig jaar genomineerd voor de Schatkamerpluym.  

De Schatkamerpluym 2023 hebben jullie mogen ontvangen. Hoe hebben jullie dat ervaren?  

“Vorig jaar hebben wij de Schatkamerpluym gewonnen” vertelt Anita terwijl ze op de prijs achter ons wijst. We draaien ons om en zien daar een prachtig glas-in-lood-hanger schitteren in de zon. Het was een grote verrassing en ook toevallig dat wij hebben gewonnen in het jaar dat wij 20 jaar bestaan.” vertelt Anita. “De vrijwilligers waren allemaal ontzettend trots toen wij hadden gewonnen. We kregen ook veel reacties uit het dorp, de mensen waren allemaal positief en ze praatten er ook veel over. Daarnaast zag je het overal terug, op Facebook en in de krant. Dat was erg leuk om te zien.” aldus een trotse Lida. 

De nieuwe Schatkamerpluym uitreiking komt er binnenkort ook weer aan. Kent u een persoon of organisatie die onze gemeente voor toeristen op de kaart zet? Nomineer ze dan nu voor Schatkamerpluym! De prijs bestaat ook dit jaar uit een geldbedrag en een mooi kunstwerk. U kunt iemand nomineren tot 10 juni door een mail te sturen naar aanmelden@losser.nl.  

Jullie hebben veel passie en liefde voor de Steenfabriek, dat kan je goed zien. Wat drijft jullie om er elke week mee bezig te zijn?  

Lida bloeit op tijdens het beantwoorden van deze vraag “Het heeft ons hart gepakt, om te mogen helpen op zo'n mooie plek. Wij willen graag deze parel van Losser behouden. Het is een heel mooi gebouw, dat zie je aan de buitenkant er niet vanaf, alleen wel als je het verhaal kent. Een gebouw is maar een gebouw, maar het verhaal erachter is belangrijk, dat maakt het mooi.  

Er ontstond rondom de LAGA een gidsengroep van ongeveer 50 mensen. Deze vrijwilligers zijn opgeleid om mensen rond te leiden, om alle parels in Losser te laten zien. Uit deze groep mensen, is er een groepje vrijwilligers blijven hangen bij de Steenfabriek. Daaruit ontstond de stichting De Werklust. Toen wij moesten kiezen waarvoor wij vrijwilliger wilden zijn, twijfelden we geen seconde. Dat werd de steenfabriek, de mooiste parel van allemaal natuurlijk.” Anita kijkt naar Lida en stemt al knikkend in. “De reacties die wij terugkrijgen van de mensen doen ons ook veel. Bezoekers vinden het erg interessant als ze hier komen, en veel verwachten het verhaal achter het gebouw niet. Wanneer de rondleiding is afgelopen gaan ze allemaal tevreden naar huis, dat vind ik erg mooi.” zegt Lida.  

Als we kijken naar de toekomst, hebben jullie dan nog grootste plannen?  

“In de toekomst willen wij de museumfunctie uitbreiden. Tegenwoordig is alles digitaal, hier willen wij ook op inspelen. Dit kunnen wij doen door bijvoorbeeld QR-codes te plaatsen, zodat de bezoekers de code kunnen scannen, waarbij ze al wandelend het achtergrondverhaal kunnen horen. Op deze manier kunnen bezoekers het verhaal op een nieuwe manier ontdekken. De fysieke rondleiding blijft natuurlijk ook gewoon bestaan.” vertelt John. “Daarnaast zijn er ook veel evenementen die plaats vinden bij ons, denk bijvoorbeeld aan 'Jetzt Geht's Losser’. Bij grote evenementen zien we graag dat de mensen terugkomen, bijvoorbeeld met de hele familie. Dat wij ervoor zorgen dat de mensen nieuwsgierig raken en meer willen weten. Wij willen graag balans vinden tussen de evenementen die plaats vinden en ons museum.” vult Fons aan. 

Jullie hebben meer vrijwilligers nodig, kunnen jullie daar iets meer over vertellen?  

Anita vertelt: “Wij zouden graag meer vrijwilligers willen werven voor de stichting, zodat wij in de toekomst ons mooie verhaal kunnen blijven delen. Wij zoeken vrijwilligers die het fijn vinden om voor een grote groep te spreken, die met alle passie en liefde het verhaal kunnen overbrengen aan de bezoekers. De taken verdelen wij altijd goed onder de vrijwilligers, zodat iedereen gemotiveerd blijft om te helpen. We betrekken iedereen bij wat ze zelf leuk vinden om te doen. Bij ons, de stichting De Werklust, is alle hulp welkom!” 

In dit artikel las je meer over één van de talloze schatten in de Schatkamer van Twente. Schatten die misschien niet altijd een belletje doen rinkelen, maar wel schatten die onze gemeente Losser een onmeunig mooie plek maken om te wonen, werken en te recreëren. Meer weten over de Schatkamer van Twente? www.visitdeluttelosser.nl.  

Verhaal van Losser (3)Verhaal van Losser (2)