Steenfabriek De Werklust wint de Schatkamerpluym

Prijs op het kruispunt van cultuur en toerisme tijdens Week van de Amateurkunst

Vandaag reikte wethouder Jimme Nordkamp de 3e Schatkamerpluym uit. De prijs is een waardering voor verborgen schatten in de gemeente Losser die meer aandacht verdienen en verder kunnen worden ontwikkeld. De Schatkamerpluym gaat dit jaar naar Steenfabriek De Werklust. De prijs bestaat uit een kunstwerk, een glas-in-lood werk van kunstenares Ank Stumpel, en een bedrag van € 750 om de Steenfabriek te ondersteunen en te helpen ontwikkelen. De prijsuitreiking was vandaag bij het Geologiemuseum. Zij wonnen de pluym vorig jaar.

In totaal werden 10 initiatieven genomineerd voor de Schatkamerpluym.

Wethouder Jimme Nordkamp: “Mooi om te zien dat er ieder jaar weer meer initiatieven worden genomineerd voor deze pluym. Dat laat zien dat kunst en cultuur leven in onze gemeente. Met deze jaarlijkse prijs willen we kunst en cultuur – en dan met name onze ‘verborgen schatten’ - in de Schatkamer van Twente voor het voetlicht brengen. Kunst en cultuur spelen namelijk een belangrijke rol bij het behouden van erfgoed. Ze weerspiegelen de geschiedenis. Kunst en cultuur inspireren mensen en trekken toeristen aan. Al met al draagt het bij aan de identiteit van gemeente Losser. Ik dank de jury van harte voor hun lastige opgave om tot één winnaar te komen.”

Jury

Een onafhankelijke jury heeft zich gebogen over de nominaties. Steenfabriek De Werklust kwam uiteindelijk als winnaar naar voren. De jury bestond dit jaar uit Dick Grovenstein van Stichting Historische Kring Losser, Martin Meijer van Hallo Losser, Evelien Fokkink van Stichting Fundament, Gerald ten Thij van Tourist Info Losser en Jan Poorthuis van Stichting het Staringmonument (winnaar vorig jaar).

Uit de juryrapporten

“De jury komt tot de conclusie dat Steenfabriek De Werklust, als laatst overgebleven steenfabriek van Losser - er waren er in de gemeente ooit 24 - de pluym verdient.

Nergens is een steenfabriek zo compleet gebleven met ovens, menginstallaties, droogloodsen, smalspoor en kleigroeve met excavateur. Dit is uniek in Nederland en een trekpleister voor onze gemeente, van grote culturele en toeristische waarde.

De vrijwilligers verdienen een pluim voor het verzorgen van een historische rondleiding door de steenfabriek aan geïnteresseerden, waaronder vele toeristen die Losser bezoeken. Tevens organiseren zij jaarlijks de kerststallen tentoonstelling en arrangementen om hun financiële middelen te vergroten.

Gefeliciteerd Steenfabriek De Werklust, voor het winnen van de Schatkamerpluym 2023!

We hopen dat deze erkenning de steenfabriek nog meer aandacht en waardering zal brengen, en dat het zal bijdragen aan de verdere ontwikkeling en het behoud van deze bijzondere plek.”

Genomineerden voor de Schatkamerpluym 2023 in willekeurige volgorde

  • Tracey Waters, roofvogelopvang Losser
  • Stichting Bruegheliaans festijn
  • Stichting Heideploeg Gerardus Majella Park Overdinkel
  • Karin Stroeve: Boerenbrulft & Boerenmarkt
  • Werkgroep Herfstwandeling Beuningen
  • Jan en Sandra Benneker van camperplaats Skop’nboer
  • Kolkersveld vvv groep
  • Theo Buitink, openluchttheater
  • Sietse Smit
  • Steenfabriek De Werklust Losser

winnaars schatkamerpluym

Winnaars met wethouder

groepsfoto met winnaars, genomineerden, jury en wethouder

Winnaars, genomineerden, jury en wethouder