Speciaal inloopspreekuur voor opvoedvragen over de puberteit

Integraal consulent Iris Roolvink van het toegangsteam werk inkomen jeugd en zorg (wijz) van gemeente Losser staat voor je klaar bij al je vragen rond het opvoeden van pubers

Pubers opvoeden: het kan een hele uitdaging zijn! De puberteit is zowel voor ouders als kind een lastige periode. Een periode met veel veranderingen, zowel op psychisch als op lichamelijk gebied. Veel ouders vinden het opvoeden van een kind in de puberteit vaak anders en lastiger dan voorgaande fases. Menig ouder worstelt dan ook met een heel aantal vragen. Heel normaal.

Consulent Iris Roolvink: “Juist daarom hebben we een speciaal inloopspreekuur over de puberteit. Met dit inloopspreekuur willen we ouders van pubers de mogelijkheid bieden om heel laagdrempelig langs te komen en een vraag te stellen. Als iemand van buitenaf met je meekijkt, helpt het jou om weer helder te kijken. Soms is een bevestiging dat je het juiste doet al genoeg. Op tijd vragen stellen kan ervoor zorgen dat problemen niet groter worden dan nodig.  En daarnaast zien we dat ouders ook wel vaak tegen dezelfde dingen aanlopen..”

Iris legt uit waar zij ouders bij kan helpen aan de hand van een praktijkvoorbeeld. 
Iris: ‘Een half jaar geleden sprak ik een moeder die mij vertelde dat ze het zo moeilijk vond om haar dochter los te laten op het gebied van leren. Want dat gaat helemaal niet goed. Ze wil erop vertrouwen dat haar dochter het zelf kan, maar ze ziet dat dit niet zo is. Daarom biedt ze steeds haar hulp aan. De moeder gaf aan dat ze zo baalde van de ruzie die dan elke keer ontstaat. Ik vroeg haar: ‘hoe weet jij dat zij het niet zelf kan als je haar er elke keer op wijst dat ze bezig moet met school?”

 “Samen gingen we in gesprek over wat zij kon doen om meer vertrouwen te krijgen in haar dochter. Zoals: haar dochter zelf laten uitzoeken hoe om te gaan met haar schoolwerk. Zonder dat ze zich ermee ging bemoeien. Dit was best een lastig proces, omdat ze zag dat haar cijfers echt niet goed waren. Ze ging proberen haar dochter hier meer in los te laten. Door aan te bieden dat wanneer haar dochter hulp nodig had, ze bij haar moeder kon komen. Ze zei tegen mij dat ze dit erg moeilijk vond, maar een poging ging wagen.”

 “Twee weken geleden sprak ik haar weer. Ze vertelde dat ze regelmatig aan onze gesprekken had gedacht. En dat dit hielp om er meer op te vertrouwen dat het goed kwam. Ze gaf aan dat ze haar dochter meer en meer los durfde laten. En haar eigen fouten liet maken. En die fouten waren er, vertelde ze.”

“En?”, vroeg Iris, “hoe heeft je dochter dit opgelost?” “Op haar manier”, vertelde de moeder. “En dat ging eigenlijk best goed. Ze weet nu beter hoe ze haar schoolwerk kan aanpakken en ik weet nu hoe ik haar daarin kan ondersteunen.”

 “Mooi om haar terug te zien en te horen dat ze nu als moeder meer zelfvertrouwen uitstraalt.” Besluit Iris.

 Herken jij je in dit verhaal?

Iris: “Als je vastloopt, deel het dan. Dit kan ook met mensen in je omgeving zoals een ouder, broer of buurvrouw. Wil je dit liever juist met iemand van buitenaf delen, dan staan wij voor je klaar. Soms kan één telefoontje je alweer op weg helpen. Je zit ook nergens aan vast als je ons belt of langskomt voor advies. We denken graag met je mee. Met wat voor vraag je ook hebt.”

Het inloopspreekuur voor opvoedvragen over de puberteit in ’t Lossers hoes
Het inloopspreekuur voor ouders van pubers vindt om de twee weken op vrijdag plaats van 13:00 – 14:30 uur in ’t Lossers Hoes. De komende spreekuren zijn op 3 maart, 17 maart en 31 maart. Loop even binnen en vertel je verhaal aan Iris. Zij denkt met je mee en helpt je weer op weg. Dit kost niets. Je kunt Iris op genoemde dag/tijd ook telefonisch bereiken via het nummer (053) 537 7400 of via de mail: i.roolvink@losser.nl

Andere opvoedvragen?
Naast het speciale inloopspreekuur voor ouders van pubers, kunnen ouders met al hun opvoedvragen bij het toegangsteam wijz terecht. Dit kan elke werkdag van 09.30 tot 15.30 uur in ’t Lossers hoes of via het telefoonnummer (053) 537 7400.