Sociaal sterker dankzij Join Us

Tisja en JoyceWil jij vaker leuke activiteiten ondernemen met leeftijdsgenoten? Of ben je op zoek naar een makkelijke manier om nieuwe vrienden te maken? Join Us is er voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar die zin hebben in meer sociaal contact. Alle ruimte om jezelf te ontwikkelen, nieuwe vrienden te maken en jezelf te leren kennen. Voor de 19-jarige Tisja Husken uit Losser was Join Us een welkome verrassing. Na een jaar is het voor de Losserse tijd om zonder Join Us verder te gaan. “Toen ik hier kwam was ik een klein musje, onzeker en gesloten. Nu straal ik weer.”

Toevallig kwam ze Join Us tegen. Online, zonder dat ze er echt naar zocht. “Ik zag een advertentie en dacht: dit past zó bij mij.” Ze meldde zich aan en werd al snel uitgenodigd voor een gesprek. “Ik kwam niet veel buiten, was onzeker en op zoek naar een leuke manier om leeftijdsgenoten te ontmoeten.”

Opbloeien

Bij Join Us bloeit Tisja helemaal op en voelt ze zich op haar plek. “Je mag hier alles zijn wat je wilt. Er zijn geen grenzen. Nou ja, bijna niet”, lacht Tisja. De gezelligheid, daar kijkt ze elke keer het meest naar uit. “Vooral de afwisseling is leuk. Heb je even geen zin om te kletsen? Dan ga je wat anders doen.” De bijeenkomsten zorgen ervoor dat de negentienjarige beter haar grenzen durft aan te geven. “Nee zeggen is moeilijk. Ik heb hier geleerd hoe je het op de juiste manier brengt, zonder iemand te kwetsen. Door middel van de ik-boodschap, bijvoorbeeld.”

Overbodige ideeënbox

De activiteiten verschillen per keer. “We hebben een ideeënbox voor als we niks kunnen verzinnen, maar volgens mij hebben we die nog nooit gebruikt. Elke keer vullen we zelf de activiteiten in. Soms doen we een escaperoom of halen we een ijsje, de keer erna zitten we gewoon lekker te kletsen.”

Niet iedereen in de groep heeft hetzelfde doel. Dat verschilt per persoon. De één zoekt actief naar nieuwe vrienden. De ander hoeft niet per se een groter netwerk, maar wil sociaal sterker worden. Dat laatste geldt ook voor Tisja. “Ik ben helemaal oké met hoe ik ben. Het is ook prima om alleen te zijn.”

Nieuwe uitdaging

Na de zomervakantie is Tisja met een nieuwe opleiding begonnen. “Ik ga in Almelo de opleiding eerste monteur mechatronica volgen. Ik heb een leuke baan bij het klimbos in Deurningen. Ik ga weer de deur uit, besteed minder tijd aan social media en heb geleerd om dingen in mijn eentje te ondernemen.” Na ruim een jaar is het voor Tisja tijd om afscheid te nemen van de groep. De ontmoetingen hebben haar veel gebracht. “Ik heb mezelf leren kennen. Het is tijd om de volgende uitdagingen aan te gaan.”

Join Us Losser vindt om de donderdag plaats van 18.30 uur tot 21.00 uur in het Jongeren Activiteiten Centrum aan de Bookholtlaan 1. Aanmelden kan via info@fundamentlosser.nl of 053-536 94 00.

Dit artikel komt uit de Zorgkrant 2023. Lees meer over Join Us en de andere verhalen via losser.nl/zorgkrant.