Op pad met Nils, Bjorn en Erwin van het Servicebedrijf

Maaimachine aan het werk in LosserHet Servicebedrijf van de gemeente Losser is van alle markten thuis. Openbaar groen, rioolgemalen, straatmeubilair, gladheidsbestrijding, openbare verlichting. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de thema’s waarmee men te maken heeft. In deze rubriek gaan we op pad met een van de medewerkers van het Servicebedrijf. Zo komen we meer te weten over zijn of haar werk. Deze week gaan we op pad met 3 heren: Erwin, Nils en Bjorn. En het onderwerp? Maaien.

Sinds een paar jaar maaien we anders in onze gemeente. Een extensief maaibeleid noemen we dat. Dat betekent dat we deze plekken slechts 1 of 2 keer per jaar maaien. Dit doen we om de biodiversiteit op deze locaties te vergroten en ruimte te bieden aan insecten, vogels en andere dieren. Locaties waar het zicht voor het verkeer belemmerd wordt door het groen maaien we intensiever.

Erwin vertelt: “Momenteel zijn we bezig met de eerste maaironde. Doordat er op veel locaties in het verleden intensief werd gemaaid, is er een hoog gehalte aan stikstof in de bodem aanwezig. Hierdoor gaat vaak 1 soort gewas, voornamelijk grassen, de overhand nemen, ten koste van andere waardevolle kruiden. Daardoor is het noodzakelijk om nu te maaien en het maaisel direct af te voeren. We verschralen dus de bodem en maken daarmee ruimte voor andere soorten gewassen en verhoogde biodiversiteit.”

Maar het maaien gaat niet overal in 1 keer. Waar mogelijk maaien we namelijk in fases. Dat betekent dat we sommige stukken nu maaien en andere stukken nog even laten staan. Daardoor blijft er ruimte voor insecten en ontstaat er afwisseling in gewashoogte en samenstelling. Het kan dus zijn dat er ook stukken met bloemen gemaaid worden, maar dat is noodzakelijk voor een verhoogde biodiversiteit. Voornamelijk onder eiken laten we de gewassen staan om natuurlijke vijanden van eikenprocessierupsen niet te verstoren. Daar maaien we dus op een later moment.

Bjorn en Nils zijn samen op pad in Overdinkel met de trekker met de maaiarm. Waar Bjorn dit werk al jaren doet, is het voor Nils een nieuwe rol. Maar dat hij ervoor open staat om te leren staat vast.

Nils: “Het is mooi werk. Ik vind het al mooi om op pad te gaan met de trekker, de werkzaamheden met de maaiarm zijn een nieuwe uitdaging. Zo houden we de gemeente netjes en leer ik nieuwe dingen. Bjorn legt mij uit hoe het werkt, straks kan ik dan alleen aan het werk.”

De bermen en wadi’s staan vandaag op de planning. Bjorn legt uit wat Nils aan het doen is: “Op deze plekken hebben we groen even laten staan, nu is het tijd om hier te gaan maaien. Met de maaiarm kan Nils deze kleine, lastige stukjes goed bereiken. Het mooie aan dit systeem is dat de maaiarm ook direct het gemaaide groen opzuigt. Dit komt terecht in de aanhanger die achter de trekker hangt. Het groen wordt kleiner gemaakt en later over het land uitgestrooid. De trekker maakt lawaai, maar als we klaar zijn staat de wijk er weer netjes bij. En daar doen we het voor.”

De werkzaamheden van het Servicebedrijf zorgen dus niet alleen voor een schone, mooie en veilige gemeente, we leiden ook medewerkers op.