Op pad met… Jordy

Het Servicebedrijf van de gemeente Losser is van alle markten thuis. Openbaar groen, rioolgemalen, straatmeubilair, gladheidsbestrijding, openbare verlichting. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de thema’s waarmee men te maken heeft. In deze rubriek gaan we op pad met een van de medewerkers van het Servicebedrijf. Zo komen we meer te weten te komen over zijn of haar werk. Deze week gaan we op pad met Jordy Roelofs. En het onderwerp? Onderhoud van de brandkranen.

Openbare bluswatervoorzieningen, zoals bijvoorbeeld brandkranen, zijn belangrijk voor onze veiligheid in het geval van calamiteiten. Volgens de Brandweerwet is de gemeente verantwoordelijk voor deze brandkranen. Aan het Servicebedrijf dus de taak om te zorgen voor goed bereikbare brandkranen. En verzakkingen of eventuele mankementen op te lossen. 
Jordy Roelofs, medewerker van het Servicebedrijf: “Vitens levert het bluswater, wij zorgen voor de brandkranen. Eens in de vijf jaar controleert Vitens met een steekproef onze brandkranen. Zijn ze nog bereikbaar? Kan de brandweer er makkelijk bij? Als dat niet het geval is dan krijgen we een melding en gaan we op pad.”

“Brandkranen herken je aan de putdeksels op strategische punten in de straat, het trottoir of in berm, voorzien van de tekst ‘brandkraan’. Zo’n plek wordt aangewezen door een rood identificatiebordje. Vaak wijst ook een witte pijl naar de plek van de brandkraan. Bij een brand willen we natuurlijk geen kostbare tijd verliezen met het zoeken naar een brandkraan.”, vertelt Jordy. 

En dat onderhoud soms nodig is bewijst deze rondgang met Jordy. We gaan langs twee brandkranen in de nabije omgeving van de Hakenberg. De eerste brandkraan moet opgehoogd worden. Jordy: “Je ziet dat het gras hier over de brandkraan is gegroeid, daardoor is de kraan niet goed bereikbaar. Ik haal het gras weg, graaf de brandkraan op en hoog hem daarna op. Zo is de kraan weer beter bereikbaar. Bij een brand kan de brandweer er snel en gemakkelijk bij. Dat is wel zo veilig.”

De andere brandkraan is iets lastiger te vinden. Verscholen in de struiken staat het rode identificatiebordje. Jordy snoeit de struiken en maakt de plek van de brandkraan zo weer toegankelijk. Maar dat is niet alles, deze brandkraan is iets verzakt en zit niet meer recht in de put. “Dit zie ik wel vaker. We moeten ervoor zorgen dat de brandkraan goed te gebruiken is. Dus dat de slang gemakkelijk op de kraan kan. In dit geval is dat nu niet mogelijk. Ik zorg er dan voor dat de kraan weer recht in de put komt te zitten. En na de tijd ligt het er weer als nieuw bij.”
Is een openbare brandkraan bij u in de buurt niet goed bereikbaar, verzakt of mankeert er iets anders aan? Meld dit dan bij de gemeente Losser of bij Vitens.

Jordy Roelofs