Oekraïense vluchtelingen in pastoriewoningen Beuningen en de Lutte

De parochie Lumen Christi en de gemeente Losser gaan Oekraïense vluchtelingen opvangen in de pastoriewoningen in Beuningen en de Lutte. De woningen zijn vanaf 23 december beschikbaar.

“We vinden dat we als parochie een verantwoordelijkheid hebben om onze medemens die op de vlucht is voor oorlog en geweld te helpen. Beide pastoriewoningen zijn direct beschikbaar. Zo kunnen we vluchtelingen een onderdak bieden en een bijdrage leveren aan de oplossing van het nijpende tekort aan opvangplekken”, aldus Harry Nijhuis van het parochiebestuur van Lumen Christi.

De gemeente Losser heeft een inspanningsverplichting van 147 opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen. Nu zijn er 101 plekken beschikbaar in Hotel de Grote Zwaan in de Lutte en voormalig Hotel Marktzicht in Losser. Met de toevoeging van de pastoriewoningen komen er maximaal 22 plekken bij. “We zijn blij dat we door het aanbod van de kerk onze opvangplekken kunnen uitbreiden, zowel in hoeveelheid als in kwaliteit”, vertelt wethouder Marian Oosterbroek. “De opvang in hotels is met name voor gezinnen voor de langere termijn minder geschikt. We kijken dan ook of we gezinnen vanuit de hotels naar de pastoriewoningen kunnen laten verhuizen.”

De gemeente huurt de pastoriewoningen van de parochie Lumen Christi. De woningen worden in ieder geval gehuurd tot 1 januari 2025. Eind 2024 wordt besloten of de opvang verlengd wordt.