Nieuwjaarstoespraak burgemeester Kroon 2024

Zeer geachte dames en heren, meine Damen und Herren,

Allereerst wil ik u allemaal, ook namens onze gemeenteraad en onze wethouders Marian Oosterbroek, Jaimi van Essen en Milad Lahdo, een heel gelukkig nieuwjaar wensen.
Ein Gutes Neues Jahr!
Sehr schön dass unsere Freunde und Kollegen aus Emsbüren, Gronau und Bad Bentheim auch da sind,
Herzlich willkommen!

Deze nieuwjaarsbijeenkomst is een goede gelegenheid om onze nieuwe wethouder aan u voor te stellen; Milad Lahdo.
Veel plezier en succes Milad namens ons allemaal!

Er zijn meer nieuwe bestuurders in Losser:
We hebben dit jaar voor het eerst een Kinderrraad en Kinderburgemeester geinstalleerd.
Gijs Evers is onze Kinderburgemeester geworden na spannende verkiezingen. Ik heb zelf gezien wat een goede ideeën de kinderen hebben. Ze kunnen ze ook goed over het voetlicht brengen. Daar gaan we als gemeente ons voordeel mee doen! Wij wensen de
Kinderraadsleden en de Kinderburgemeester heel veel succes het komende jaar!
Ook heel gezellig trouwens om samen met Gijs op te treden. We zijn al goed op elkaar ingespeeld.

Het afgelopen jaar hebben we afscheid genomen van wethouder Jimme Nordkamp. Hij is onze man in Den Haag geworden; lid van ons Nationale Parlement. Wij wensen hem veel succes en gaan er absoluut van uit dat hij in het Haagje aan ons zal blijven denken. Dat zal ons geen windeieren opleveren!
U bent allen van harte uitgenodigd op zijn afscheid morgen om 16.00 uur in 't Trefhuus.

Wir feiern gerade unsere 25 Jährigen Freundschaftsband mit Emsbüren.
Entstanden um nach den Krieg unsere Länder dauernd und herzlich zu verbinden. Es gab im Vergangenen Jahr wieder ein sehr schönes und gemütliches Seniorentreffen in Maartens Stede - Oldenhove. Unsere Vorstände haben sich getroffen.
Mein Mann Theo und ich waren zu Gast beim Neujahrsempfang in Emsbüren. Sehr schön um zu bemerken dass die Vereine sehr interessiert waren in Austausch mit unseren Vereine; Das bietet eine schöne Perspektive für weitere Zusammenarbeit.

Auch met Bad Bentheim und Gronau haben wir uns im Vergangenen Jahr -zur Dritt- mit unsere Vorstände getroffen, Wir haben verabredet unsere Zusammenarbeit weiter zu intensivieren, So können wir uns gegenseitig verstärken.
80 Jahre Freiheit und Frieden in unsere Ländern in 2025 bietet eine schöne Möglichkeit um zusammen zu Feiern.

Het belang van samenwerking met onze Duitse buren heeft zijn weerslag in de organisatie gekregen. Wij hebben sinds kort een netwerkadviseur die kan zorgen dat de samenwerking die er op bestuurlijk niveau is verder kan worden opgepakt.

Ook op het gebied van veiligheid werken we steeds nauwer samen met Duitsland- en dat geldt ook voor politie en Justitie. We vormen als Losser samen met Enschede en Gronau een internationale driehoek van politie- justitie en gemeente.
Geen overbodige luxe want in het grensgebied ben je extra vatbaar voor ondermijning.De vondst van 2 drugslabs in heel kort tijdsbestek in onze gemeente is heftig geweest voor de omwonenden. Drugslabs brengen gevaren met zich mee, zeker midden in een woonwijk.
Het komend jaar breiden we de capaciteit voor Veiligheid verder uit en zetten we zwaarder in op het voorkomen van criminaliteit in onze dorpen, wijken en het buitengebied, samen met inwoners, onderwijs, zorg, politie en ondernemers. Onze veiligheid vereist ieders alertheid van iedereen.

Wie heel alert is geweest het afgelopen jaar is de 9 jarige Linden Dietrich uit Losser.
Hij is de oudste zoon van gezin waar in september brand in huis ontstond. Linden zag rook uit de meterkast komen. Terwijl zijn moeder de brandweer belde, waarschuwde Linden zijn broertje en zusje, die boven aan het spelen waren. Mede door zijn dappere optreden is erger voorkomen en is niemand gewond geraakt

Toen ik in Losser begon 6 jaar geleden kende ik onze gemeente van het mooie landschap en de leuke dorpen. De mensen kende ik niet. Ook omdat ik met Carnaval begon veranderde dat gelukkig snel. Er gebeurt heel veel; er wordt van alles georganiseerd, men kijkt naar elkaar om. Onze actieve gemeenschap is een heel sterk punt van onze gemeente. Dat ervaren wij ook in roerige tijden, zoals nu.
Sommigen van ons worden rechtstreeks geconfronteerd met oorlog en geweld. Mooi hoe wij in onze gemeente samenleven en hoe inwoners helpen bij de opvang en inburgering van vluchtelingen. Een mooi voorbeeld: Op initiatief en met hulp van de parochie Lumen Christi, kunnen we in de Lutte en Beuningen Oekraïense vluchtelingen opvangen in de pastoriewoningen.

Ook in de andere dorpen gebeuren er mooie dingen:
Zo vierde in Overdinkel Kidsplay zijn 5 jarig jubileum: een geweldig succes waar heel veel kinderen in Overdinkel wekelijks plezier van hebben. De warme woonkamer in Glane is ook een heel mooi initiatief.

In Losser hield de dorpsraad een enquête om te peilen hoe de inwoners denken over de toekomst van het centrum van Losser. Hier kunnen we ons voordeel mee doen.

De Lutte liep uit om de gebroeders Heebing te bedanken voor hun jarenlange en onvermoeibare inzet. Zij kregen zelfs een beeld midden in het dorp. Ik mocht hen bij die gelegenheid de Gouden Gemeentespeld op spelden. Zeer verdiend.

Ook de Koninklijk gedecoreerden zijn stuk voor stuk voorbeelden voor ons. Afgelopen jaar waren dit Joke Kuhlkamp, Henri uit het Broek, Mieke Geuverink, Arjan van Huizen, Raimond Oude Egbrink, Mariëlle Meijerink, Mendy ten Veen, Marijke Jannink, René Heupink en Theo Toonen. Op zeer uiteenlopende terreinen hebben zij zich vaak tientallen jaren lang voor ons ingezet.

Een ander voorbeeld van Noaberschap speelde de afgelopen weken. Toen ik rond kerst op bezoek was bij mensen die veel wateroverlast hadden, hoorde ik hoe de buren voor hen klaar stonden en hen hielpen. Ik wil hier ook de mensen van het Waterschap en onze mensen van de buitendienst speciaal bedanken voor hun inzet. Zij waren en zijn 24/7 - ook met de feestdagen- voor ons in de weer in nauw contact met de getroffen inwoners.

Lieve mensen,
Wij gaan weer een jaar tegemoet vol uitdagingen en kansen. Samen staan we sterk, dat is het afgelopen jaar wel gebleken.
Vlak na de jaarwisseling verscheen een reportage op rtv oost met drie boerinnen uit onze gemeente: Evelien ter Linde, Miranda
Nolten en Linda Kopczinski. Zij vertelden en lieten zien hoe boerinnen en jonge boeren zich inzetten voor een toekomstbestendige voedselvoorziening.
Hun boodschap: er zijn grote uitdagingen en onzekerheden, wij gaan samen voor om deze het hoofd te bieden.
Inspirerend en hoopgevend voor ons allemaal.

Veel dank voor uw inzet het afgelopen jaar voor onze inwoners, op wat voor manier dan ook,

Een heel gelukkig nieuwjaar voor u en uw dierbaren! Nochmals Alles Gute im Neuen Jahr!

Cia Kroon

Burgemeester met een groep mensen op een trap