Nieuwe consul Oorlogsgravenstichting in gemeente Losser

Burgemeester Cia Kroon en Rick uit het Broek op de begraafplaats

Burgemeester Cia Kroon heeft vandaag, maandag 26 juni 2023, Rick uit het Broek, Allround Beheerder, aangesteld als consul voor de Oorlogsgravenstichting. De consul is de lokale vertegenwoordiger van de Oorlogsgravenstichting in de gemeente Losser. Hij is verantwoordelijk voor de interne- en externe contacten met betrekking tot het beheer en onderhoud van de oorlogsgraven. De heer Uit het Broek volgt hiermee de heer Van der Woning op.

In de gemeente Losser liggen 5 Nederlandse en 8 geallieerde oorlogsslachtoffers begraven. De Nederlandse oorlogsslachtoffers liggen begraven op de Rooms Katholieke Begraafplaats in Losser (4) en het Ebeltjeshof in Overdinkel (1). De graven van de geallieerde oorlogsslachtoffers van het Gemenebest zijn verdeeld over meerdere begraafplaatsen in de gemeente Losser. Op de Rooms Katholieke Begraafplaats in Losser (1), op de Rooms Katholieke Begraafplaats in De Lutte (5), op de Rooms Katholieke Begraafplaats in Overdinkel (1) en op de Gemeentelijke Begraafplaats in Losser (1).

Rol van de consul

In bijna elke gemeente in Nederland bevindt zich wel een oorlogsgraf. De consuls spelen een belangrijke rol bij het beheer en onderhoud van deze graven. In heel Nederland ondersteunen ongeveer 340 consuls de Oorlogsgravenstichting bij de uitvoering van haar werkzaamheden. De consuls, die meestal in dienst zijn van een gemeente, worden officieel benoemd door de burgemeester.

Over de Oorlogsgravenstichting

De Oorlogsgravenstichting houdt de herinnering aan alle Nederlandse oorlogsslachtoffers levend bij huidige en toekomstige generaties. Dit doen zij door levensverhalen van slachtoffers te verzamelen en te delen. Daarnaast onderhouden zij de 50.000 Nederlandse oorlogsgraven waar ook ter wereld.