Natuur voor Elkaar: Wateroplossing

Natuur voor Elkaar organiseert een leuke winactie voor alle Overijsselaars die op een creatieve manier omgaan met water in hun tuin. Deel vóór 11 september jouw creatieve wateroplossingen met foto's of video op Instagram, Facebook, LinkedIn of Twitter met #waterbazenoverijssel en vertel jouw verhaal erbij. Mailen mag ook naar natuurvoorelkaar@overijssel.nl. Waarom maakte je deze oplossing in jouw tuin en wat was het leukste dat je ervoor terugkreeg, waar werd je blij van en wat vond je minder? We verloten onder de vier schrijvers van het beste verhaal met foto's twee pocketherbariums en twee keer het boek: Zakboek voor de sponstuin.

Regenwater opvangen heeft als groot voordeel dat je minder schoon drinkwater gebruikt. Maar wist jij dat het ook beter is voor jouw planten dan leidingwater? Sommige planten verdragen zelfs geen leidingwater en doen het alleen op regenwater. Afkoppelen van regenwater van het riool en het vervolgens laten verspreiden over de tuin is beter voor het bodemleven en gaat verdroging van je tuin tegen. Dat geldt alleen voor waterdoorlatende bodems zoals zand. Woon je op een slecht doorlaatbare bodem zoals zware klei dan kun je beter niet afkoppelen, het water zakt dan namelijk niet of te langzaam in de bodem met als gevolg wateroverlast. Je kunt natuurlijk wel met regentonnen werken om regenwater op te vangen voor je binnen- en buitenplanten.

Je tuin ontstenen zorgt voor minder wateroverlast bij zware regenbuien. Het water blijft niet op de tegels staan maar zakt weg in de bodem. Ook als je je regenwaterafvoeren afkoppelt van het riool heb je minder wateroverlast, mits je tuin niet versteend is en je op waterdoorlatende bodem woont zoals zand. Minder stenen en meer planten in je tuin zorgt bovendien voor meer vlinders, bijen en vogels. Tenminste als je grotendeels voor planten die van oorsprong in Nederland groeien kiest. Meer groen zorgt ook dat het koeler blijft in de omgeving van jouw woning als de temperaturen stijgen in de zomer.