Langer zelfstandig door de training ‘powerful ageing’

De nieuwe pilot waarin ouderen aan hun spierkracht werken gaat dit najaar van start

Naarmate we ouder worden, moeten we vaak steeds meer inleveren. Op een gegeven moment wordt bijvoorbeeld op staan uit de stoel of koken moeilijker en wordt hulp nodig. De gemeente Losser wil ouderen helpen zolang mogelijk die zelfstandigheid te behouden en start met het aanbieden van de training ‘powerful ageing’. Oftewel: ‘krachtig ouder worden’. Tijdens deze training werken inwoners van 55 jaar of ouder samen met een fysiotherapeut aan het behouden én verbeteren van hun fysieke zelfredzaamheid. 

Onafhankelijkheid terugkrijgen 

Wethouder Marian Oosterbroek: ‘Hoe moeilijk het is om steeds weer een stukje van je onafhankelijkheid te moeten inleveren, ervaar je pas als je er zelf mee te maken krijgt. Juist die zelfredzaamheid kunnen behouden is voor veel ouderen van grote waarde. Ervaringen van andere gemeenten leren dat door de inzet van de training ‘powerful ageing’ oudere inwoners vitaler worden. Zij krijgen hun onafhankelijkheid terug en kunnen meer zelf in en rondom het huis. Denk aan traplopen, opstaan uit de stoel, boodschappen doen of huishoudelijke taken. Maar ook de leuke dingen zoals wandelen of een hobby als tuinieren. 
De trainingen zijn ook een mooi moment om andere mensen te leren kennen en ervaringen uit te wisselen.’

Langer fysiek zelfredzaam

Volgens integraal consulent Mirel Goselink is deze nieuwe pilot een andere manier van naar de hulpvraag van inwoners kijken: ‘Ons ondersteuningsaanbod is op dit moment vooral zo ingericht dat we compenseren wat een inwoner niet meer kan. Ben je minder mobiel, dan komt er bijvoorbeeld een scootmobiel. Inwoners kunnen langer thuis blijven wonen, maar wel met inzet van hulpmiddelen. Met deze nieuwe pilot werken we juist aan de fysieke zelfredzaamheid van inwoners.’ 

De aanpak ‘powerful ageing’

Het bureau Health Research Consultancy (HRC) heeft de aanpak Powerful Ageing ontwikkeld voor mensen van 55 jaar en ouder vanuit de sportfysiotherapie. De aanpak heeft wetenschappelijk bewezen succes bij ouderen. HRC leidt lokale fysiotherapeuten op om de training aan te kunnen bieden. 
De training powerful ageing van 14 weken bestaat uit een trainingsprogramma van 40-50 minuten in kleine groepjes van 6-8 personen. Dit is 2 keer per week bij de lokale fysiotherapiepraktijk. Na die 14 weken volgt een zogenoemd ‘borgingsjaar’ waarin de nieuwe vaardigheden echt onderdeel van het dagelijks leven worden. Vervolgens kan de borging verlengd worden met nóg een jaar voor verdere training en coaching van de inwoner.

Voor wie

Deze training is voor inwoners van 55 jaar en ouder die zich melden bij de gemeente omdat ze moeite hebben om de huishoudelijke taken gedaan te krijgen. Samen met de inwoner gaan we kijken of het mogelijk is om de training ‘powerful ageing’ in zetten voor de desbetreffende hulpvraag.