Landelijk noodfonds voor huishoudens met een beperkt inkomen

Noodfonds energieKijk naar elkaar om: inwoners kunnen het noodfonds alleen digitaal aanvragen. Dit is voor sommige mensen lastig of niet mogelijk. Bekijk of u een buur of familielid hierbij kunt helpen. 

Huishoudens met een beperkt inkomen en een hoge energierekening kunnen sinds vorige week terecht bij een speciaal noodfonds. Dit noodfonds heet het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het fonds betaalt een deel van de energierekening deze winter. Dit nieuwe noodfonds is een aanvulling op bestaande maatregelen, zoals de energietoeslag. 

Het Noodfonds is een initiatief van Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, NSR (Nederlandse SchuldhulpRoute) en SchuldenlabNL.

Wie kan steun aanvragen bij het Noodfonds Energie:

De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds: 
•    Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dan is het bruto-inkomen per maand lager dan € 2.980 (alleenstaand) of € 3.794 (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld. 
•    Huishoudens hebben zelf een contract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 tot 13% van het gezamenlijk bruto-inkomen. 
•    Ook jongeren die zelfstandig wonen en jonger dan 21 jaar zijn kunnen een aanvraag indienen. 

Aanvragen 

U kunt het noodfonds vanaf nu aanvragen. Dit gaat in drie stappen.
•    Eerst moet u kijken of uw aanvraag kans maakt. Dit doet u via https://noodfondscheck.geldfit.nl/ 
•    Als u dat gedaan heeft kunt u het noodfonds aanvragen via www.noodfondsenergie.nl  

Wilt u hulp bij het aanvragen van het noodfonds? 

•    Aanvragen kan alleen digitaal. Ook zijn er veel stappen. Is er iemand in uw omgeving die u kan helpen? Zoals een buur of familielid. Anders kunt u hulp krijgen van het Formulieren Informatie Team (FIT) of het Informatiepunt Digitale Overheid. 
•    De vrijwilligers van FIT staan klaar om u hierbij te helpen. Inloop iedere dinsdag op ’t Lossers Hoes van 13.30 tot 14.30 uur en woensdag bij ’t Trefhuus van 10.00 tot 11.00 uur. 
•    U kunt ook binnenlopen bij de bibliotheek in ’t Lossers hoes. Daar helpt het Informatiepunt Digitale Overheid u. 

Meer informatie:
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/02/07/tijdelijk-noodfonds-energie-biedt-steun-aan-kwetsbare-huishoudens