KPJ Beuningen: “We zijn gewoon een grote vriendengroep”

In gesprek met Cis Sanderink en Famke Westerhof over de KPJ Beuningen

De gemeente Losser, de Schatkamer van Twente. Waar de Dinkel over de grens meandert en de Tankenberg het hoogste punt van de stuwwal én van Overijssel is. Met de dorpen Beuningen, Glane, de Lutte, Overdinkel en Losser en het omringende licht-glooiende landschap. Groen, genoeglijk, gastvrij. Met talloze enthousiaste ondernemers, actieve dorpsraden, gezellige verenigingen en blijvend Noaberschap. In gesprek met Cis Sanderink en Famke Westerhof horen we waarom de KPJ zo belangrijk is voor (de jong volwassen) inwoners van Beuningen. Cis (rechtsonder op de foto) is hier jarenlang voorzitter geweest, maar geeft nu geleidelijk het stokje door aan Famke (rechtsboven op de foto).

Het enthousiasme straalt er vanaf. Op het zonovergoten terras van ’t Sterrebos in Beuningen, de verzamelplek voor de KPJ, vertellen de jonge Beuningers wat deze vereniging zo leuk maakt. “Het is gewoon een super leuke groep! Je doet van alles samen, kent daardoor veel mensen en het is ook gewoon belangrijk voor het dorp.” begint Famke haar verhaal.

De KPJ, Katholieke Plattelands Jongeren Beuningen. Waar hebben we het dan over?

Cis: “De KPJ is hier in Beuningen in 1971 ontstaan. De combinatie met de kerk was toen sterker dan nu. Daarom ook de naam. Maar eigenlijk zegt de naam tegenwoordig niet echt meer wat we doen. We willen jongeren in Beuningen met elkaar in verbinding brengen en betrokkenheid creëren bij het dorp. En daar organiseren we van alles voor. Dat is ook waarom we ooit opgericht zijn.”

Famke, vertel eens, wat doen jullie dan allemaal?

“Jongeren kunnen lid worden van de KPJ Beuningen. Momenteel hebben we meer dan 120 leden, tussen de 17 en 27 jaar. Deze jongeren komen trouwens niet allemaal uit Beuningen, we hebben ook leden uit Denekamp en Noord-Deurningen. Onze leden betalen contributie. Met dat geld en de subsidie die we vanuit de gemeente ontvangen organiseren we allerlei activiteiten. Zo hebben we onlangs een hypnotiseur op bezoek gehad, hielden we een eiergooi wedstrijd met Pasen en vierden we vorig jaar ons 50 jarig bestaan met een groot feest. Elke maand zorgen we voor een leuke activiteit. Binnenkort gaan we bijvoorbeeld kanoën op de Dinkel.” vertelt Famke.

We zitten bij ’t Sterrebos. Dit is jullie thuishonk?

Famke: “Eigenlijk wel ja. Hier vergaderen we, komen we samen en organiseren we activiteiten. Het is hier altijd gezellig, dus het is een fijne plek voor de KPJ.” Cis: “Als de school straks verbouwd is en er een dorpshuis staat zullen we misschien wat vaker daar te vinden zijn. Bijvoorbeeld omdat we daar ruimte krijgen om onze spullen op te slaan, nu liggen die verspreid bij iedereen op zolder of in de schuur. Maar ’t Sterrebos is wel de plek waar we samen blijven komen. Laatst speelden we hier het spel Knobelen, en dan doen er uiteindelijk ook andere gasten van het restaurant mee. Dat is toch leuk!”

En wat is dan de aantrekkingskracht van de KPJ, waarom worden en blijven jullie lid?

“Eigenlijk is het gewoon een grote vriendengroep. Je komt altijd bekenden tegen en het is daardoor ook snel gezellig. Er komen steeds weer nieuwe leden bij en ook de oud-leden blijven op hun eigen manier betrokken. Je merkt wel dat we de afgelopen jaren er hard aan gewerkt hebben om dit zo te krijgen. Toen ik er acht jaar geleden bij kwam was het minder fanatiek dan nu. Maar met alle activiteiten en een goed bestuur zie je dat het werkt. En dat jongeren dan echt met plezier naar de KPJ komen. Daar doen we het uiteindelijk voor. Een fijne en leuke plek voor jongeren uit de omgeving van Beuningen.” aldus Cis.

Nou heb ik wel eens iets gehoord over Creatieve Dagen. Maar wat doen jullie dan?

Famke: “De Creatieve Dagen, het hoogtepunt van het jaar. Eigenlijk moet je dat gewoon een keer komen ervaren. Het is best lastig uit te leggen. Maar ik ga het proberen.

Er zijn in deze omgeving 12 KPJ’s. En tijdens de Creatieve Dagen “strijden” we dan in drie onderdelen tegen elkaar. Playback, Soundmix en Bandparodie. In de voorbereiding hebben we dan al heel veel lol. We oefenen de optredens, maken de attributen en bedenken welke kleding we aan doen. En dat is natuurlijk lachen, gieren, brullen. Met het uiteindelijke doel: drie zondagen op rij presteren, want we zijn best wel fanatiek. Met ruim 60 leden vertrekken we dan richting de locatie en dan hopen we natuurlijk dat we als winnaar weer terug in Beuningen komen. Iedereen draagt zijn steentje hieraan bij. Onze ouders, die vroeger zelf lid waren, komen kijken. Ja, de Creatieve Dagen laten echt zien waarom de KPJ zo belangrijk is voor Beuningen.”

Cis, jullie gaven net al aan dat jullie betrokkenheid willen creëren met het dorp. Hoe doe je dat?

“We worden steeds vaker gevraagd om bij andere evenementen te helpen in het dorp. En dat doen we dan graag. Vorig jaar bijvoorbeeld bij de Herfstwandeling, toen verkochten we broodjes. Maar ook bij 75-jaar bevrijding of de doorkomst van de Roparun een paar maanden geleden. Zo verdienen we soms een extra zakcentje voor onze kas en krijgt de jeugd ook meer binding met de andere inwoners. En je merkt dat het ook andersom werkt. Vorig jaar vierden we dus ons 50-jarig bestaan. Zijactief Beuningen, een vrouwenvereniging uit het dorp, heeft toen voor ons de roosjes gemaakt aan de jubileumboog. Dat is toch leuk! Zo helpen we elkaar in het dorp, en daar wordt niemand slechter van.” vertelt Cis.

Om af te sluiten: Wat zijn jullie doelen en/of dromen met de KPJ?

Cis: “Ik zou het heel mooi vinden als we over 25 jaar uitgenodigd worden voor het 75-jarig jubileum van de KPJ. Dat het dan nog bestaat en nog steeds een fijne plek is voor jongeren uit de omgeving van Beuningen.” Famke sluit het gesprek mooi af: “Ja, dat je er van hoort en denkt: bestaat dat nog steeds? Dat zou echt leuk zijn. De jeugd loopt terug, dus het wordt een flinke uitdaging. Maar als we het samen net zo leuk kunnen houden dan komt dat wel goed. Dat weet ik zeker. En mocht je nou denken: daar wil ik bij zijn! Kom erbij! We kunnen het iedereen aanbevelen.”

In dit artikel las je meer over één van de talloze schatten in de Schatkamer van Twente. Schatten die misschien niet altijd een belletje doen rinkelen, maar wel schatten die onze gemeente Losser een onmeunig mooie plek maken om te wonen, werken en te recreëren.

Meer weten over de Schatkamer van Twente? Kijk op www.visitdeluttelosser.nl

Bestuur KPJ Beuningen