Joyce Hollander: “We proberen alle jongeren te laten stralen.”

De gemeente Losser, de Schatkamer van Twente. Waar de Dinkel over de grens meandert en de Tankenberg het hoogste punt van de stuwwal én van Overijssel is. Met de dorpen Beuningen, Glane, de Lutte, Overdinkel en Losser en het omringende licht-glooiende landschap. Groen, genoeglijk, gastvrij. Met talloze enthousiaste ondernemers, actieve dorpsraden, gezellige verenigingen en blijvend Noaberschap. Met Joyce Hollander, jongerencoach bij Fundament, gaan we in gesprek over jongeren actief mee laten doen, midden in de samenleving staan en de uitdagingen binnen haar werk.

Joyce, wil je jezelf even kort voorstellen.

“Ik ben en geboren en getogen in Losser. Heb langere tijd in Enschede gewoond en woon sinds een paar jaar in Overdinkel. Toen ik na het Twents Carmel College een vervolgstudie kon kiezen wist ik het direct. Sociaal Cultureel Werker aan het Roc van Twente. Met mensen aan de slag gaan, activiteiten opzetten en iets voor anderen betekenen. Nadat ik deze studie had afgerond heb ik een tussenjaar genomen, waarin ik aan mezelf heb gewerkt op persoonlijk vlak. Daarna ben ik bij Saxion Sociaal Juridische Dienstverlening gaan studeren. Op dat moment voor mij de juiste stap. Ik was nog niet toe aan dat directe contact.”

Maar uiteindelijk toch weer richting de mens, richting de jongeren gegaan?

Joyce: “Ja klopt! Ik merkte toch dat ik te ver van de mens afstond, en helemaal van de jongeren. Daarnaast is het werken in kaders echt niet voor mij weggelegd. Ik wil juist creatief en out-side-the-box werken. Toen ik in Overdinkel ging wonen ben ik vrijwilligerswerk gaan doen bij een Ouder-Kind groep. Hier kwam ik in aanraking met Fundament. En dat beviel erg goed. Toen er een kans kwam om jongerenwerk te gaan doen heb ik die kans met beide handen aangegrepen. Het moment voor de juiste stap was er toen wel. Ondertussen werk ik al twee jaar bij Fundament, en dat bevalt hartstikke goed.“

En wat trekt jou dan zo in het werken met mensen, en dan vooral jongeren?

“Ik ben hier zelf opgegroeid en weet dus hoe het is voor een jongere. Helemaal als je niet de ‘standaard’-jongere bent. Zoals ik zelf ook niet was. Bijvoorbeeld omdat je een andere haarkleur hebt of andere kleding dan de rest draagt. En daardoor weet ik ook dat het fijn is als er iemand met je meedenkt, iemand naar je omkijkt en er iemand is bij wie je jezelf kan zijn. Ik probeer die persoon zo goed mogelijk te zijn. Zodat jongeren, die anders net buiten de boot vallen, ook een fijne tijd hebben, zich ook gezien voelen en zich kunnen ontwikkelen!”, aldus Joyce.

Hoe doen jullie dat bij Fundament, zorgen dat al die jongeren een fijne tijd hebben?

Joyce: “We zetten ze echt in op hun talenten en op hun passie. Ik doe zelf bijvoorbeeld veel met theater, een musicalproject en kooklessen. Dat zijn activiteiten die ik zelf erg interessant vind. Het is toch net wat anders dan een gesprek voeren achter een tafel. Zo leer je elkaar veel beter kennen. Er zijn ook collega’s die juist sport als thema gebruiken. Door te gaan voetballen in de zomer of in de winter met de jongeren de sporthal in te duiken. Op die manier proberen we alle jongeren te laten stralen.”

Sinds kort is er een jongerencentrum bij de oude kantine van AJC, helpt dat in jullie werk?

“We merkten al langer dat de jongeren een plek zochten om naar toe te gaan. Een rustige, informele plek. Corona heeft dat eigenlijk nog belangrijker gemaakt. Jongeren willen elkaar ontmoeten. En dat kan nu. Samen met de jongeren maken we er een eigen plek van. Een plek waar we samen kunnen kletsen, spelletjes kunnen doen of elkaar kunnen ontmoeten. Heel fijn dat die plek er nu is!” vertelt Joyce.

Tot slot. Volgens mij zit je aardig op je plek hier. Wat wil je de komende tijd gaan oppakken in je werk?

Joyce: “Ik wil taboes doorbreken. Jongeren vanaf groep 7/8 tot en met de 3e klas helpen, en dan met name jongeren die net even anders zijn. Daar voel ik me echt bij betrokken. Daarnaast zijn we als organisatie steeds meer bezig met thema’s. Social media, alcohol & drugs, seksualiteit en pesten bijvoorbeeld. Samen met ouders en jongeren willen we aan de slag met deze onderwerpen. Maar we blijven natuurlijk ook gewoon ons werk op straat, bij ons jongerencentrum en bij de jongeren thuis doen als dat nodig is. We zijn op de goede weg, maar er is nog genoeg te doen. En daar ga ik graag mee verder!”

In dit artikel las je meer over één van de talloze schatten in de Schatkamer van Twente. Schatten die misschien niet altijd een belletje doen rinkelen, maar wel schatten die onze gemeente Losser een onmeunig mooie plek maken om te wonen, werken en te recreëren. Meer weten over de Schatkamer van Twente? Kijk op www.visitdeluttelosser.nl.

Joyce Hollander