Het is de week van de mentale gezondheid

Mentale gezondheid is ook in Twente een belangrijk onderwerp waar we niet meer omheen kunnen. Dit ziet de GGD terug in de cijfers uit hun gezondheidsmonitors. In Twente ervaart 19% van de volwassenen (heel) veel stress. Onder jongvolwassenen is dit zelfs 44%. Van de jongeren voelt 38% zich (heel) vaak gestrest.

Inwoners geven aan dat er verschillende oorzaken zijn van de stress die zij ervaren. De druk van school, studie en werk wordt genoemd, maar ook de druk van alles ‘moeten’ doen. Heb je een lange tijd veel stress? Dan kan dit zorgen voor slapeloosheid, een depressie, een burn-out, overgewicht en hart- en vaatziekten.

Bent u benieuwd naar de rest van de cijfers over mentale gezondheid? Of wilt u tips om met mentale gezondheid aan de slag te gaan, ga dan naar de website van de GGD

Advies voor jongvolwassenen 

Voel je je verdrietig, gespannen of gestrest? Zit je even niet zo lekker in je vel? Of ken je iemand met psychische klachten? Praten hierover helpt.

  • Op heyhetisoke.nl vind je tips om op een fijne manier te praten over hoe het écht gaat. Met jou of met die ander. Ook vind je hier informatie over waar je hulp kunt vinden bij psychische klachten. 
  • Op  https://jongerenhulponline.nl vind je hulp die bij je past. Online of via de telefoon. Beantwoord een paar vragen en ontdek de hulp(lijn) die past bij jouw vraag of probleem.
  • Op mentaalvitaal.nl vind je informatie over prestatiedruk en tips om hiermee om te gaan.
  • In de GGD AppStore vind je een uitgebreid overzicht van apps en websites over mentale gezondheid.
  • Zorg daarnaast voor voldoende ontspanning. Ga bijvoorbeeld op zoek naar groen, want de natuur geeft rust. Ook bewegen (bijvoorbeeld wandelen of fietsen) helpt tegen stress. Maak verder tijd vrij voor dingen waar je blij van wordt.
  • Zie je het leven niet meer zitten? Of maak je je zorgen over een ander? Praat erover! Bel 0800-0113 of chat via www.113.nl. Anoniem, gratis en 24/7 bereikbaar.

Bron: GGD Twente

230524 mentale gezondheid