Eindsprint van het NK Tegelwippen in de Gemeente Losser

Groepje mensen dat aan het tegelwippen isDinsdag 31 oktober markeert de laatste dag van het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen. Op deze afsluitende dag pakte Wethouder van Essen de schep op om de laatste tegels te verwijderen aan de Hogeweg in Losser. Een locatie voorgedragen door buurman Peter Heerink, die geloofde dat dit stukje Losser zeer geschikt was voor meer groen: “Hier konden d’r nog wel wat oet”. Ook hij stak meteen de handen uit de mouwen.

Het afgelopen jaar heeft de gemeente Losser zich ingezet om het kerndorp Losser flink te vergroenen. Op verschillende plekken is een flink aantal tegels verwijderd om plaats te maken voor planten, struiken en bomen. Met nog eens 308 gewipte tegels vandaag hoopt de gemeente Losser dit jaar hoog te eindigen in het Twentse klassement van het NK Tegelwippen.

Waarom is tegelwippen belangrijk voor het klimaat?

Tegelwippen heeft aanzienlijke voordelen voor ons klimaat. Meer groen in de tuin en in de straat beperkt overlast door klimaatverandering. Wethouder van Essen: "Het vervangen van tegels door groen vergroot de biodiversiteit, helpt wateroverlast tijdens hevige buien te verminderen en verkoelt in hete periodes.”

Op dit moment is ruim een derde van de Nederlandse tuinen voor minimaal de helft betegeld. Het NK Tegelwippen laat met dit kampioenschap zien dat het anders kan en dat ieder zijn steentje kan bijdragen voor een groener Nederland.