Barbecue of straatfeest organiseren: denk dan hieraan

Organiseert u binnenkort een buurtbarbecue of een straatfeest? Als u een evenement wilt organiseren, moet u dit melden bij de gemeente. Soms is deze melding voldoende. In andere situaties heeft u een vergunning nodig.

Sinds 1 januari 2023 zijn de regels voor het organiseren van evenementen veranderd. Als u een evenement op de rijbaan organiseert, dan moet u nu een evenementenvergunning hebben. Dit kon in het verleden vaak nog met een melding. Als u het evenement organiseert op een doodlopende weg, dan kan dit nog via een melding geregeld worden. Ook de termijn voor het doen van een melding is gewijzigd. Minimaal 4 weken voordat het evenement plaatsvindt, moet de melding binnen zijn.

Wat u nog meer moet weten

Doe uw melding minimaal 4 weken voor het evenement begint. Als een melding voor uw evenement niet voldoende is, moet u een vergunning aanvragen. Voor een A-evenement moet een vergunning minimaal 8 weken voor het evenement plaatsvindt worden aangevraagd. Een melding doen kan alleen als u voldoet aan deze eisen:

  • Er zijn niet meer dan 250 personen op het evenement.
  • Het evenement is niet in het centrum van Losser.
  • Het evenement is tussen 9.00 en 0.00 uur en duurt maximaal 2 dagen.
  • Er ontstaat geen geluidsoverlast. Versterkte muziek mag niet.
  • Het evenement is niet op de rijbaan. Op een doodlopende weg mag het wel. U moet dan wel borden en hekken plaatsen, volgens het Reglement verkeersregels en verkeerstekens
  • Het verkeer en de hulpdiensten mogen geen last hebben van het evenement.
  • U mag alleen kleine voorwerpen plaatsen, met een oppervlakte van minder dan 25 m2 per voorwerp.

Voldoet u niet aan alle eisen? Dan moet u een vergunning aanvragen! Let op: de regels zijn veranderd. Het kan dat u nu een vergunning moet aanvragen, waar eerst voor hetzelfde evenement een melding voldoende was.

Op Evenement organiseren vindt u meer informatie over het doen van een melding of het aanvragen van een vergunning.