“Als we allemaal iets doen, blijven mensen met dementie echt onderdeel van de maatschappij”

In 2024 wil gemeente Losser een dementievriendelijke gemeente worden. Dit houdt in dat we ons actief inzetten om mensen met dementie een plek te geven in de samenleving. Dat zij bijvoorbeeld zo lang mogelijk onderdeel kunnen blijven van het verenigingsleven. Het Repair Café in Losser is zo’n plek waar mensen met beginnende dementie gewoon mee blijven doen. Vrijwilligers Joop en Ton vertellen hoe zij dat aanpakken.

Iedereen heet hier ie

Stichting Gilde Losser met de afdeling Repair Café is dé plek waar mensen hun kapotte apparaten kunnen laten repareren. Vaak tegen een kleine vergoeding. De vrijwilligers van het Repair Café bieden al jaren werkplekken aan voor mensen met beginnende dementie. Hierbij kijken ze goed naar wat mensen nog wel en niet meer kunnen. “We merken dat verenigingen en organisaties soms terughoudend zijn om mensen met beginnende dementie een dagbestedingsplek aan te bieden, maar het is niet zo moeilijk. Vaak zijn oplossingen heel simpel. Als we bijvoorbeeld zien dat iemand moeite heeft met het onthouden van namen, dan zeggen we “dat maakt niet uit, iedereen heet hier ie; kan ie dat aangeven, wil ie koffie”. Je moet zelf de motivatie hebben om mensen te helpen, en dan gaat het vanzelf. Iedereen is dan ook welkom om hier een keertje langs te komen. We vertellen graag hoe we het hier doen.”

Langer thuis wonen

Als organisatie kun je echt bijdragen aan de situatie van mensen met beginnende dementie en hun naasten. Joop en Ton ervaren dit ook zo. “Het is echt een stukje noaberschap. De tijd dat iemand hier vrijwilligerswerk doet, heeft een partner even een moment voor zichzelf. Dit kan zijn om boodschappen te doen, vrienden te zien of een rondje te gaan wandelen. Ze hebben even geen zorgen aan hun hoofd. Dat zorgt er ook voor dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen.”

Training “Iedereen doet mee”

De training “Iedereen doet mee” is een eerste stap voor organisaties en verenigingen om dementievriendelijk te worden. Op 20 maart 2024 is er weer een training speciaal voor verenigingen en organisaties. Joop en Ton volgden eerder zo’n training. “Wij hebben veel ervaring met mensen met beginnende dementie, maar weten natuurlijk niet hoe deze mensen zich voelen. Tijdens de training kregen we verwarrende opdrachten, om het gevoel van dementie na te bootsen. Het gevoel van ‘wat wordt er van mij verwacht? Wat moet ik nu doen?’, dat hebben zij continu.”

Zelf een steentje bijdragen

Wilt u weten hoe u mensen met beginnende dementie in uw organisatie of vereniging een plek kunt (blijven) bieden? Kom dan op 20 maart naar de (gratis) bijeenkomst voor verenigingen. Dit is om 19:30 uur in ’t Lossers hoes en is gratis. Bij het Repair Café in Losser moedigen ze dit erg aan. Joop en Ton: “Als heel veel verenigingen en organisaties een klein beetje doen, dan kunnen we samen heel veel betekenen.”

Meld u uiterlijk 13 maart aan voor de training via aanmelden@losser.nl (vol = vol).

Bijgevoegde foto’s: een aantal vrijwilligers van het Repair Café.

Vrijwilligers bij het Repair café

Vrijwilliger aan het werk bij het Repair café

Vrijwilliger poserend in het Repair café