Door het coronavirus is onze dienstverlening aangepast. Bekijk de informatiepagina over corona voor de meest actuele informatie. Hier vindt u ook regelingen voor ondernemers.

Ondersteuning bij het huishouden

De gemeente Losser vindt dat alle inwoners in staat  moeten zijn om noodzakelijke dagelijkse handelingen in huis te verrichten en een ‘gestructureerd’ huishouden te voeren.

Dat houdt in dat de huishouding geen obstakel mag zijn om deel te nemen in de samenleving. Het hoeft niet overal ‘spic en span’ te zijn, maar het huishouden moet wel ‘op orde’ zijn. Het huis is een basis, waar de bewoner mensen moet kunnen ontvangen en van waaruit hij of zij mee kan doen in de samenleving.

Een ‘gestructureerd’ huishouden betekent: een opgeruimde en bruikbare huiskamer, slaapkamer, keuken en douche/toilet. En bewegingsruimte in bijvoorbeeld hal, gang, overloop en trap. Uitgezonderd zijn een logeerkamer, hobbykamer, zolder, kelder, buitenruimten en de verzorging van dieren.

Huishoudelijke hulp nodig?

Veel mensen kunnen zelf, of met hulp van bijvoorbeeld de kinderen of buren, hun huishouden doen. Maar soms is er huishoudelijke hulp nodig. Lukt het u niet om samen met uw omgeving uw huishouden op orde te krijgen dan komt u misschien in aanmerking voor huishoudelijke ondersteuning.

Wilt u weten of dat zo is dan kunt u contact opnemen met het Wijz-loket door het contactformulier (PDF) in te vullen. Ook kunt u bellen met de afdeling WIJZ. Dat is elke werkdag open van 09.30  tot 15.30  uur. Het telefoonnummer is 053-5377400. Wilt u liever een afspraak maken met een medewerker dan kunt u dit telefonisch doorgeven aan de medewerker, maar u kunt ook een verzoek tot afspraak indienen via  wijz@losser.nl.

Meer informatie in folder

Er is ook een folder ‘Hulp of ondersteuning nodig?’ (pdf) beschikbaar. Hierin leest u bij welke organisaties in Losser u terecht kunt met uw hulpvraag en welke stappen u kunt nemen om voor eventuele ondersteuning in aanmerking te komen.

Zorg in natura of via pgb

Als u een indicatie krijgt voor huishoudelijke ondersteuning dan kunt u kiezen tussen zorg in natura of een persoonsgebonden budget (pgb).

Op de website van de Rijksoverheid vindt u uitleg over het verschil tussen deze twee vormen van hulp.

Pgb

Als u zelf de huishoudelijke hulp wilt regelen dan kunt u kiezen voor een persoonsgebonden budget (pgb). U moet dan onder andere een overeenkomst met uw hulp afsluiten. Meer informatie over een pgb (PDF) vindt u in de bijlage.

Zorg in natura

Bij zorg in natura kunt u kiezen tussen 14 aanbieders (PDF). Bij zorg in natura zorgen wij ervoor dat er een hulp bij u thuiskomt. U hoeft dan niets zelf te regelen. In het ondersteuningsplan dat u samen met de consulent opstelt, staat welke taken u nog zelf kunt uitvoeren en wat er van u overgenomen moet worden. Dit wordt ook door ons doorgegeven aan de door u gekozen aanbieder.

Wij hebben aan alle aanbieders doorgegeven welke activiteiten er onder de huishoudelijke ondersteuning vallen en met welke frequentie/regelmaat. Deze activiteiten zijn opgenomen in modules:

Op het moment dat u huishoudelijke ondersteuning krijgt, moet u hiervoor een eigen bijdrage betalen. Meer informatie vindt u in de folder ‘Eigen bijdrage Wmo’ (PDF). De hoogte van deze eigen bijdrage wordt vastgesteld door het CAK. De eigen bijdrage wordt elke 4 weken in rekening gebracht en is nooit meer dan de kostprijs.