Gehandicaptenparkeerkaart (GPK)

U komt voor een gehandicaptenparkeerkaart passagier (P) en/of bestuurder (B) in aanmerking als u voldoet aan de volgende voorwaarden.

Voorwaarden GPK – B (Bestuurder)

Hiervoor kunt u in aanmerking komen als u:

  1. Ten gevolge van een aandoening of gebrek aan een aantoonbare loopbeperking heeft van langdurige aard (langer dan 6 maanden), en
  2. Met de gebruikelijke loophulpmiddelen in redelijkheid niet in staat bent zelfstandig een afstand van meer dan 100 meter aan één stuk te voet te overbruggen
  3. U beschikt over een geldig rijbewijs.

Voorwaarden GPK – P (Passagier)

Hiervoor kunt u in aanmerking komen als u naast de hierboven genoemde punten 1 en 2 óók: 

  • Voor het vervoer van deur tot deur continu afhankelijk bent van de hulp van de bestuurder die u vervoert.

Een medisch onderzoek kan deel uit man van de behandeling van de aanvraag.

Aanvragen

Wilt u in aanmerking komen voor een gehandicaptenkaart of heeft u aanvullende vragen? Neem dan contact op met het toegangsteam werk inkomen jeugd en zorg (wijz). Het mailadres is wijz@losser.nl. Ook is het toegangsteam werk inkomen jeugd en zorg (wijz) dagelijks telefonisch te bereiken tussen 9.30 en 15.30 uur via het telefoonnummer 053 5377400.

U kunt ook een aanvraagformulier Gehandicaptenparkeerkaart (PDF) downloaden. Deze kunt u getekend mailen naar wijz@losser.nl of inleveren op het gemeentehuis. Voor een verlenging van een gehandicaptenkaart dient u opnieuw een aanvraagformulier in te vullen en op te sturen / in te leveren.

Toekenning en afhalen

Als er een kaart wordt toegekend, dan kunt u deze afhalen bij de afdeling Publiekszaken. U kunt de kaart alleen afhalen nadat u een afspraak heeft gemaakt. U kunt online een afspraak maken of bellen met tel. 053-5377444.

Bij het afhalen van de kaart moet u de volgende zaken meenemen:

  • een geldig legitimatiebewijs; 
  • een goedgelijkende pasfoto
  • de beschikking van de gemeente.
  • Een pinpas. U betaalt de kosten (zie onder) bij het afhalen van de kaart.

Een kaart die u in Nederland krijgt, is een Europese gehandicaptenparkeerkaart. Hij is onder andere geldig in alle landen van de Europese Unie. 

De kaart is persoonsgebonden. U hoeft dus geen eigen voertuig te hebben om de kaart aan te kunnen vragen. Er hoeft ook geen kenteken van uw voertuig op de kaart te staan.

Kosten

Voor het indienen van deze aanvraag dient u leges betalen. 
Dit is in 2022: 
•    € 88,50 voor een toewijzing 
•    € 55 voor een afwijzing.
•    € 33,40 voor een duplicaat