Mantelzorg

Eén op de vier mensen in Nederland is mantelzorger. Als mantelzorger sta jij klaar voor een ander die zorg nodig heeft door bijvoorbeeld een ziekte, beperking of verslaving. Je helpt bij dagelijkse dingen zoals aankleden, het huishouden, verzorging of door er gewoon te zijn. Het zorgen voor een naaste doe jij uit liefde, maar kan soms ook stressvol en veeleisend zijn en zo ook effect hebben op jouw eigen gezondheid. In de gemeente Losser streven we naar een samenleving waarin mantelzorgers gezien en gehoord worden en op een gezonde manier voor hun naaste kunnen (blijven) zorgen.

Voor wie?

Mantelzorger ben je wanneer je meer dan 8 uur per week en langer dan drie maanden voor een naaste moet zorgen of je er zorgen over maakt. Dit kan gaan om een partner, ouder, kind, of familielid, maar ook om vrienden of buren. Ook kinderen (4-21 jaar) kunnen (jonge) mantelzorger zijn, bij hen draait dit om het zorgen voor of het zorgen maken over een gezins- of familielid. Een jonge mantelzorger kan soms onbewust een stukje zorg moeten missen in het gezin vanwege de extra aandacht die uit gaat naar een gezinslid met een ziekte of beperking.

Meer weten?

Bel of mail met Jannet Huisman of Wesley Elfers (jonge mantelzorgers) op telefoonnummer: 053-5369400 of mail naar j.huisman@fundamentlosser.nl of jmzlosser@fundamentlosser.nl. Meer informatie over Mantelzorg Fundament is te vinden op www.fundamentlosser.nl/sociaal-werk/steunpunt/mantelzorg/ en www.fundamentlosser.nl/sociaal-werk/steunpunt/jonge-mantelzorgers/