Laadpalen

De gemeente Losser heeft als doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Daarom investeren we de komende jaren in duurzaam vervoer. Elektrisch rijden heeft de toekomst. Om ons daarop voor te bereiden willen we de openbare laadvoorzieningen voor elektrische auto’s in de gemeente verder optimaliseren. Zo zorgen we samen voor een beter en schoon milieu. Losser heeft een aantal openbare laadpalen, te vinden op Chargepoints (oplaadpalen.nl)

Laadpaal in de buurt aanvragen 

De levering en plaatsing van laadpalen wordt niet gedaan door de gemeente zelf, maar door een gespecialiseerde leverancier. Ook de aanvraag loopt via deze leverancier. Inwoners, bedrijven en forensen binnen de gemeente Losser kunnen oplaadvoorzieningen voor elektrische auto’s in de openbare ruimte aanvragen:  

  • Kijk voor u een aanvraag indient of in de directe omgeving al een oplaadpunt aanwezig is. Op de website Chargepoints (oplaadpalen.nl) vindt u een compleet overzicht van alle laadpalen in Nederland. 
  • Dien online uw aanvraag in. Een geselecteerde leverancier regelt namens de gemeente uw aanvraag en de plaatsing van de laadpaal. Het aanvragen en plaatsen van een laadpaal is gratis voor de aanvrager. 
  • De leverancier geeft op basis van uw aanvraag advies over de definitieve plek. Hij kijkt daarbij ook naar andere oplaadpalen in de buurt en het overzicht van toekomstige laadpalen. Het advies over de locatie geeft de leverancier aan u én de gemeente door. De gemeente geeft vervolgens goedkeuring voor de oplaadplek. De leverancier geeft u deze goedkeuring ook door. 
  • Na de plaatsbepaling moet de gemeente Losser een verkeersbesluit nemen. Dit is nodig, omdat er een verkeersbord bij de oplaadplek komt. Na 6 weken – zonder bezwaar – is het besluit definitief. 
  • Ongeveer 15 weken na uw aanvraag wordt de oplaadpaal geplaatst. Zodra de laadpaal is geplaatst en ook actief is, krijgt u van de leverancier bericht. De laadpaal levert uitsluitend groene stroom. 

Bent u het niet eens met de plaatsing van een laadpaal op de geplande locatie, dan kunt u tijdens de terinzageperiode van het verkeersbesluit bezwaar indienen via de gemeente Losser. 

Voorwaarden om een laadpaal aan te kunnen vragen 

U moet voldoen aan een aantal voorwaarden om de laadpaal voor elektrische auto’s aan te vragen. Voor het plaatsen van een laadpaal op eigen terrein heeft u geen toestemming van de gemeente nodig. U ontvangt voor aanschaf en plaatsing van een eigen laadpaal geen subsidie van de gemeente. 

Voordat u een aanvraag voor een laadpaal in de openbare ruimte indient, is het belangrijk dat u voldoet aan de volgende voorwaarden: 

  • U heeft niet de beschikking over een parkeerplaats op eigen terrein. 
  • In een straal van 250 meter van uw woon- of werkadres zijn niet genoeg openbare oplaadpalen aanwezig 
  • U heeft een kentekenbewijs of leasecontract van een elektrische auto of u verwacht deze binnen 3 maanden te krijgen. We hebben als bewijs een koopovereenkomst of leasecontract nodig. 
  • Uw elektrische auto kan minimaal 45 km volledig elektrisch rijden. 

Het plaatsen van een eigen laadpaal in de openbare ruimte is niet toegestaan. Ook niet als u deze oplaadplek deelt met buren of andere bedrijven uit de omgeving. 

Storing melden 

Bij een storing aan een openbare laadpaal belt u met het telefoonnummer dat op de laadpaal staat. Is het een laadpaal van Allego (ecotap), dan kunt u ook bellen naar telefoonnummer 0800 37 45 337. Bij een Vattenfall (Alfen) laadpaal kunt u  de storing doorgeven via de Vattenfall InCharge app te vinden in de Google Play Store en de Apple App Store. De storing wordt dan zo snel mogelijk verholpen. 

Meer laadpalen in Losser 

De gemeente Losser wil binnen enkele jaren veel nieuwe laadpalen plaatsen. Zo willen we inwoners faciliteren en groeien we mee met de vraag. Hoe we dat doen leest u in de laadvisie van de gemeente Losser. 

Lees meer over duurzaam vervoer in Losser.