Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen waar ze overwintert.
Van april-begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Aanvankelijk zitten ze hoog in de boom. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts in processie op zoek naar voedsel.

Gezondheidsklachten

Het venijn van de eikenprocessierups zit in de brandharen van de rups. Een volgroeide rups heeft er ongeveer 700.000! Deze haartjes zijn met het blote oog niet te zien.
Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden en/of ontstoken raken. Verder kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Daarnaast kunnen zich algemene klachten voordoen, zoals braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise. De overlast van de brandharen van de rups start meestal in mei en loopt door tot en met augustus.

Wat is eraan te doen?

Heeft u klachten, dan is het belangrijk om te voorkomen dat de brandharen zich verder over het lichaam verspreiden. Het is daarom goed om de huid direct na blootstelling met plakband te strippen. Daarna de huid en de ogen met lauw water afspoelen. De brandharen zijn niet gemakkelijk te verwijderen uit kleding. Het beste is om kleding die besmet zijn met brandharen heel grondig te wassen (liefst op 60ºC). Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunnen middelen tegen de jeuk, zoals zalf op basis van menthol, verlichting geven. Zijn de klachten ernstiger, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan.

Hoe voorkom je problemen?

Zorg bij een bezoek aan een natuurgebied waar de eikenprocessierups voorkomt voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Probeer direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes zoveel mogelijk te vermijden. Maak kinderen attent op het gevaar van de eikenprocessierups. Vermijd wegen waar eikenbomen met veel processierupsen staan. Ook oude nesten van vorig jaar bevatten veel brandharen, welke kunnen verwaaien. Als u in uw eigen tuin te maken heeft met eikenbomen met eikenprocessierupsen, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden, maar huur daar een deskundig bedrijf voor in of vraag daarover advies bij uw gemeente.

Meer weten?

Melding maken

Ziet u eikenprocessierupsen, neem dan contact op met de gemeente t (053) 5377444.

Wat doet de gemeente?

De gemeente Losser merkt de bomen waarin eikenprocessierups is aangetroffen met een rood-wit lint. Deze bomen kunt u het beste mijden, omdat brandharen en nestresten door de wind uit de boom kunnen waaien.Op drukke punten waar veel mensen samenkomen (sportzalen, scholen, winkels)  bestrijden we de rupsen actief door ze uit de bomen te zuigen en te verbranden. Hiervoor zet de gemeente een gespecialiseerd bedrijf in. Helaas kan de we als gemeente niet vooraf alle rupsen uit de gemeentelijke eikenbomen verwijderen. De kosten voor het verwijderen zouden dan enorm hoog oplopen. Ook het preventief spuiten met een biologisch middel is voor ons een te kostbare zaak. Daarnaast is het effect maar beperkt omdat in Losser veel eiken staan die geen eigendom zijn van de gemeente.

Eikenprocessierupsen in eigen tuin

Als u eikenprocessierupsen in uw eigen tuin heeft dan moet u zelf maatregelen nemen. Voor het verwijderen van rupsen en nesten kunt u het best een gespecialiseerd (hoveniers)bedrijf inschakelen. Vermijd in alle gevallen contact met de rupsen en met de nesten.

Infographic over de eikenprocessierups