Vreemdelingenpaspoort

Beschrijving

U vraagt een vreemdelingenpaspoort persoonlijk aan bij de gemeente. Dit geldt ook voor kinderen. Hiervoor maakt u een afspraak. De aanvraagprocedure duurt meerdere weken omdat de IND en  het Ministerie van Buitenlandse Zaken de aanvraag moeten goedkeuren.

Het vreemdelingenpaspoort is een reisdocument voor inwoners van Nederland die de Nederlandse nationaliteit niet bezitten; geen vluchtelingenstatus hebben en geen reisdocument bij hun eigen ambassade kunnen krijgen.

Daarnaast dient het ook als identiteitsbewijs. U kunt het vreemdelingenpaspoort niet gebruiken om naar het land van herkomst te reizen.

Als u een vluchtelingenstatus heeft, kijk dan bij vluchtelingenpaspoort.

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak kunt u bellen met 053-5377444 tijdens kantooruren.

Voorwaarden

  • U moet in het bezit zijn van een geldig verblijfsdocument.
  • U mag niet in het bezit zijn van een buitenlands reisdocument.
  • In veel gevallen moet u aantonen dat u van de eigen autoriteiten geen paspoort kunt krijgen. Dit hoeft niet als u afkomstig bent uit Somalië, Sierra-Leone, Guinee en Liberia.

U neemt mee:

  • Uw geldige verblijfsdocument
  • Een pasfoto. Eisen voor de pasfoto (Rijksoverheid.nl).
  • Uw pinpas of contant geld.
  • Als je jonger dan 18 jaar bent, dan heb je ook nog schriftelijke toestemming van je ouders of gezaghouders nodig. Zij kunnen het formulier verklaring toestemming afgifte paspoort/identiteitskaart invullen. Dit ingevulde formulier en hun identiteitsbewijs of een kopie daarvan moet je meenemen. Natuurlijk mogen ze zelf ook meekomen.

Bijzonderheden

Geldigheid

Het vreemdelingenpaspoort geldt voor de duur van de verblijfsvergunning. Een vreemdelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig.

Spoedaanvraag

Een spoedaanvraag voor een vreemdelingenpaspoort is niet mogelijk

Kwijt of gestolen

U doet hiervan aangifte bij de gemeente Losser. De gemeente maakt een verklaring van vermissing op. 

Reizen met kinderen

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. Reizen met kinderen   (Rijksoverheid.nl).

Visum

Ieder land heeft eigen regels voor buitenlanders die hun land bezoeken. Regels visum  (Rijksoverheid.nl).

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar uw paspoort of een kopie daarvan. Registratie van uw document (soort en nummer) is meestal al voldoende. Geeft u toch een kopie: schrijf dan op de kopie dat het een kopie is, de datum en aan wie u deze geeft. Zo voorkomt u identiteitsfraude. Voorkom identiteitsfraude (Rijksoverheid.nl).

Meer informatie

Alle informatie over reisdocumenten (Rijksoverheid.nl).

Kosten

Vreemdelingendocument € 53,95

Contact

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.