Identiteitskaart

Beschrijving

U vraagt een identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente. Voor kinderen geldt dit ook, kinderen moeten aanwezig zijn bij de aanvraag. Hiervoor maakt u een afspraak.

Na ongeveer een week kunt u de identiteitskaart persoonlijk ophalen. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken.

Als je jonger dan 12 jaar bent, is schriftelijke toestemming van je ouders of gezaghouders verplicht als deze niet bij de aanvraag aanwezig zijn. Kijk bij 'Voorwaarden' hoe je dit kunt regelen.

Identificatieplicht

De identificatieplicht (Rijksoverheid.nl) betekent dat iedereen vanaf 14 jaar zich met een geldig identiteitsbewijs moet kunnen identificeren.

Online regelen

Afspraak maken

U kunt 24 uur per dag zelf een afspraak maken of bel 053-5377444 tijdens kantooruren.

Voorwaarden

U neemt mee

  • Uw huidige reisdocument. Heeft u een paspoort en een identiteitskaart? Neem deze dan beide mee!
  • Een pasfoto. Laat deze maken bij een fotograaf. Eisen pasfoto (Rijksoverheid.nl)
  • Uw pinpas of contant geld. De kosten betaalt u bij de aanvraag.
  • Als je jonger dan 12 jaar bent, dan heb je ook nog schriftelijke toestemming van je ouders of gezaghouders nodig. Zij kunnen het formulier verklaring toestemming afgifte paspoort/identiteitskaart invullen. Dit ingevulde formulier en hun originele identiteitsbewijs (of een kopie hiervan)  moet je meenemen. Natuurlijk mogen ze zelf ook meekomen.

Bijzonderheden

Spoedaanvraag

Als u snel een identiteitskaart nodig heeft, doe dan een spoedaanvraag. Afhalen kan meestal de volgende werkdag na 10.00 uur. Als u uw oude paspoort of identiteitskaart kwijt bent, duurt de spoedaanvraag langer.

Kwijt of gestolen

U doet hiervan aangifte bij de gemeente Losser. De gemeente maakt een verklaring van vermissing op. Als uw oude document in een andere gemeente is aangevraagd kan het langer dan 5 werkdagen duren voordat het nieuwe document klaar is.

Reizen met kinderen

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. Reizen met kinderen (Rijksoverheid.nl)

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar uw identiteitskaart of een kopie daarvan. Registratie van uw document (soort en nummer) is meestal al voldoende. Geeft u toch een kopie: schrijf dan op de kopie dat het een kopie is, de datum en aan wie u deze geeft. Voorkom identiteitsfraude (Rijksoverheid.nl).

Reizen met de Nederlandse identiteitskaart

U kunt naar verschillende landen reizen met een Nederlandse identiteitskaart. Welke landen dat zijn leest u op de webpagina Waar is de identiteitskaart geldig? (Rijksoverheid.nl).

Meer informatie

Alle informatie over reisdocumenten (Rijksoverheid.nl).

Kosten

Identiteitskaart
Identiteitskaart 18 jaar en ouder     € 56,80
Identiteitskaart onder 18 jaar     € 29,95
Spoedprocedure     € 48,60 extra

Een identiteitskaart voor personen van 18 jaar en ouder is 10 jaar geldig. Voor personen tot 18 jaar is de identiteitskaart 5 jaar geldig.

Contact

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.