Identiteitskaart

Beschrijving

U vraagt een identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente. Voor kinderen geldt dit ook, kinderen zij moeten aanwezig zijn bij de aanvraag. Hiervoor maakt u een afspraak.

Na ongeveer een week kunt u de identiteitskaart persoonlijk ophalen. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken.

Als je jonger dan 12 jaar bent, is schriftelijke toestemming van je ouders of gezaghouders verplicht als deze niet bij de aanvraag aanwezig zijn. Kijk bij 'Voorwaarden' hoe je dit kunt regelen.

Identificatieplicht

De identificatieplicht (Rijksoverheid.nl) betekent dat iedereen vanaf 14 jaar zich met een geldig identiteitsbewijs moet kunnen identificeren.

Online regelen

Afspraak maken

U kunt zelf een afspraak maken of bel 053-5377444.

Afspraak maken aanvraag identiteitskaart in het Lossers hoes

Afspraak maken vermissing en aanvraag identiteitskaart in het Lossers hoes

Voorwaarden

U neemt mee

  • Uw huidige reisdocument. Heeft u een paspoort en een identiteitskaart? Neem deze dan beide mee!
  • Een pasfoto.
  • Een pinpas. De kosten betaalt u bij de aanvraag.
  • Als je jonger dan 12 jaar bent, dan heb je ook nog schriftelijke toestemming van je ouders of gezaghouders nodig. Zijn je ouders getrouwd of hebben ze een geregistreerd partnerschap? Dan hebben ze automatisch allebei het gezag. Zijn je ouders niet getrouwd en hebben ze geen geregistreerd partnerschap. Dan kan het zijn dat het gezag geregeld is via het gezagsregister bij de rechtbank. Als je ouders beide het gezag hebben, dan moeten ze allebei toestemming geven. Zij kunnen het formulier verklaring toestemming afgifte paspoort/identiteitskaart invullen en meegeven. Natuurlijk mogen ze zelf ook meekomen.

Bijzonderheden

Spoedaanvraag

Als u snel een identiteitskaart nodig heeft, doe dan een spoedaanvraag. Afhalen kan meestal de volgende werkdag na 10.00 uur. Als u uw oude paspoort of identiteitskaart kwijt bent, duurt de spoedaanvraag langer.

Kwijt of gestolen

U doet hiervan aangifte bij de gemeente Losser. De gemeente maakt een verklaring van vermissing op. Als uw oude document in een andere gemeente is aangevraagd kan het langer dan 5 werkdagen duren voordat het nieuwe document klaar is.

Vermissing of diefstal reisdocument direct doorgeven

Reizen met kinderen

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. Reizen met kinderen (Rijksoverheid.nl)

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar uw identiteitskaart of een kopie daarvan. Registratie van uw document (soort en nummer) is meestal al voldoende. Geeft u toch een kopie: schrijf dan op de kopie dat het een kopie is, de datum en aan wie u deze geeft. Voorkom identiteitsfraude (Rijksoverheid.nl).

Reizen met de Nederlandse identiteitskaart

U kunt naar verschillende landen reizen met een Nederlandse identiteitskaart. Welke landen dat zijn leest u op de webpagina Waar is de identiteitskaart geldig? (Rijksoverheid.nl).

Meer informatie

Alle informatie over reisdocumenten (Rijksoverheid.nl).

 

Kosten

Identiteitskaart
Identiteitskaart 18 jaar en ouder € 56,80
Identiteitskaart onder 18 jaar € 29,95
Extra kosten spoedprocedure € 48,60 extra

Een identiteitskaart voor personen van 18 jaar en ouder is 10 jaar geldig. Voor personen tot 18 jaar is de identiteitskaart 5 jaar geldig.

Contact

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.