Identiteitskaart

Beschrijving

U vraagt een identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente. Dit geldt ook voor kinderen. Hiervoor maakt u een afspraak.

Na ongeveer een week kunt u de identiteitskaart persoonlijk ophalen. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken

Een identiteitskaart voor personen van 18 jaar en ouder is 10 jaar geldig. Voor personen tot 18 jaar is de identiteitskaart 5 jaar geldig.

Online regelen

Afspraak maken

U kunt 24 uur per dag zelf een afspraak maken of bel 053-5377444 tijdens kantooruren.

Voorwaarden

U neemt mee

  • Alle identiteitsbewijzen en paspoorten die in uw bezit zijn. Ook als ze zijn verlopen.
  • Bij verlies of diefstal van uw reisdocument in het buitenland een proces-verbaal. Zie “Bijzonderheden”.
  • Een pasfoto. Eisen pasfoto (Rijksoverheid.nl)
  • Uw pinpas of contant geld.
  • Als je jonger dan 12 jaar bent, dan heb je ook nog schriftelijke toestemming van je ouders of gezaghouders nodig. Zij kunnen het formulier verklaring toestemming afgifte paspoort/identiteitskaart invullen. Dit ingevulde formulier en hun originele identiteitsbewijs (of een kopie hiervan)  moet je meenemen. Natuurlijk mogen ze zelf ook meekomen.

Bijzonderheden

Spoedaanvraag

Als u snel een identiteitskaart nodig heeft, doe dan een spoedaanvraag. Afhalen kan meestal de volgende werkdag na 10.00 uur. Als u uw oude paspoort of identiteitskaart kwijt bent, duurt de spoedaanvraag langer.

Kwijt of gestolen

U doet hiervan aangifte bij de gemeente Losser. De gemeente maakt een verklaring van vermissing op. Als uw oude document in een andere gemeente is aangevraagd kan het langer dan 5 werkdagen duren voordat het nieuwe document klaar is.

Reizen met kinderen

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. Reizen met kinderen (Rijksoverheid.nl)

Reizen met de Nederlandse identiteitskaart

Je kunt naar verschillende landen reizen met een Nederlandse identiteitskaart. Welke landen dat zijn kunt u nakijken op de webpagina Welke soorten reisdocumenten zijn er? (Rijksoverheid.nl) onder de kop Nederlandse Identiteitskaarten.

Visum

Ieder land heeft eigen regels voor buitenlanders die hun land bezoeken. Regels visum (Rijksoverheid.nl).

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar uw rijbewijs of een kopie daarvan. Registratie van uw document (soort en nummer) is meestal al voldoende. Geeft u toch een kopie: schrijf dan op de kopie dat het een kopie is, de datum en aan wie u deze geeft. Voorkom identiteitsfraude (Rijksoverheid.nl).

Identificatieplicht

De identificatieplicht (Rijksoverheid.nl) betekent dat iedereen vanaf 14 jaar zich met een geldig identiteitsbewijs moet kunnen identificeren.

Meer informatie

Alle informatie over reisdocumenten (Rijksoverheid.nl).

Kosten

Identiteitskaart
Identiteitskaart 18 jaar en ouder     € 51,05
Identiteitskaart onder 18 jaar     € 29,05
Spoedprocedure     € 47,55 extra

Contact

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.
 

Uitgelicht