Paspoort

U vraagt een paspoort persoonlijk aan bij de gemeente. Dit kan in 't Lossers hoes in Losser, of in het Stadskantoor in Enschede. Voor de aanvraag maakt u een afspraak. Na een week kunt u het paspoort persoonlijk afhalen op de plek waar u het heeft aangevraagd. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken.

Wat neem ik mee naar mijn afspraak

  • Uw huidige paspoort of ID-kaart. Heeft u een paspoort en een ID-kaart? Neem deze dan beide mee!
  • 1 goede pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden.
  • Een pinpas. U betaalt de kosten bij de aanvraag

Kinderen jonger dan 18 jaar

  • Het kind komt mee naar de afspraak.
  • Alle ouders of gezaghouders komen mee naar de afspraak.
  • Kan één van de ouders of gezaghouders niet mee komen naar de afspraak? Vul dan het toestemmingsformulier (Pdf/561kB) in. 
  • Neem (een kopie van) het paspoort, ID-kaart of rijbewijs van alle ouders of gezaghouders mee. 

Goed om te weten: zonder toestemming van de ouders of gezaghouders kunnen wij u niet helpen.

Afspraak maken

U kunt zelf een afspraak maken in 't Lossers hoes in Losser of in het stadskantoor in Enschede. 

Door de versoepelingen willen veel mensen op vakantie. Hierdoor is het extra druk in ’t Lossers hoes voor het aanvragen van een paspoort, ID-kaart of een rijbewijs.
Daarom duurt het langer voordat u langs kunt komen voor de aanvraag. Bekijk via de afspraak-knop wanneer u langs kunt komen. U kunt ook een afspraak maken voor de Losserse balie in het Stadskantoor van Enschede voor een paspoort of ID-kaart. 

Paspoort aanvragen in Losser       Paspoort aanvragen in Enschede 

Is uw paspoort kwijt of gestolen? 

U kunt zelf uw vermissing digitaal doorgeven. U kunt ook op afspraak uw vermissing doorgeven en gelijk een nieuw paspoort aanvragen.

Vermissing doorgeven in Losser       Vermissing doorgeven in Enschede

Paspoort/zakenpaspoort/tweede paspoort 18 jaar en ouder € 74,75
Paspoort/zakenpaspoort/tweede paspoort onder 18 jaar € 56,55
Spoedprocedure € 50,90 extra

Een paspoort/identiteitskaart voor personen van 18 jaar en ouder is 10 jaar geldig. Voor personen tot 18 jaar is het paspoort/identiteitskaart 5 jaar geldig.

Spoedaanvraag

Als u snel een paspoort nodig heeft, doe dan een spoedaanvraag voor 14.00 uur. Afhalen kan meestal de volgende werkdag na 10.00 uur. Als u uw oude paspoort of identiteitskaart kwijt bent, duurt de spoedaanvraag langer. 

Reizen met kinderen

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. Reizen met kinderen (Rijksoverheid.nl).

Tweede paspoort

Het is mogelijk een tweede paspoort aan te vragen Een reden kan zijn dat u moet reizen op een tijdstip dat uw paspoort voor een aanvraag van een visum bij een buitenlandse vertegenwoordiging is. Een andere reden kan zijn dat u binnen één reis conflicterende landen bezoekt. De lijst van conflicterende landen vindt u op de site van de rijksoverheid. Het tweede paspoort is 2 jaar geldig.
Voor het aanvragen van een tweede paspoort gelden extra voorwaarden. Het eerste paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn. En u heeft een brief nodig van uw werkgever waaruit een zakelijk of beroepsmatig belang blijkt.

Zakenpaspoort

Als u vaak naar het buitenland reist, kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Een zakenpaspoort heeft meer bladzijden en dus meer ruimte voor visa en reisstempels.

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar uw paspoort of een kopie daarvan. Registratie van uw document (soort en nummer) is meestal al voldoende. Geeft u toch een kopie: schrijf dan op de kopie dat het een kopie is, de datum en aan wie u deze geeft. Zo voorkomt u identiteitsfraude. Voorkom identiteitsfraude (Rijksoverheid.nl).

Identificatieplicht

De identificatieplicht (Rijksoverheid.nl) betekent dat iedereen vanaf 14 jaar zich met een geldig identiteitsbewijs moet kunnen identificeren.

Meer informatie

Alle informatie over reisdocumenten (Rijksoverheid.nl).