Door het coronavirus is onze dienstverlening aangepast. Bekijk de informatiepagina over corona voor de meest actuele informatie. Hier vindt u ook regelingen voor ondernemers.

Paspoort

U vraagt een paspoort persoonlijk aan bij de gemeente. Dit kan in 't Lossers hoes in Losser, of in het Stadskantoor in Enschede. Voor de aanvraag maakt u een afspraak. Na een week kunt u het paspoort persoonlijk afhalen op de plek waar u het heeft aangevraagd. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. Voor kinderen geldt dat zij aanwezig moeten zijn bij de aanvraag en bij het afhalen van het nieuwe paspoort. Als je jonger dan 18 jaar bent, is schriftelijke toestemming van je ouders of gezaghouders verplicht als deze niet bij de aanvraag aanwezig zijn. Kijk bij 'Voorwaarden' hoe je dit kunt regelen.

Maatregelen corona

Er gelden landelijke maatregelen (Rijksoverheid) door het coronavirus. Heeft u uw paspoort met spoed nodig? Vraag het dan aan in het Stadskantoor in Enschede. In de meeste gevallen ligt uw paspoort de volgende werkdag klaar.

Fotograaf open

U kunt een pasfoto laten maken voor uw paspoort, ondanks de extra landelijke maatregelen die gelden.

Afspraak maken

U kunt zelf een afspraak maken in 't Lossers hoes in Losser of in het stadskantoor in Enschede. 

Paspoort aanvragen in Losser       Paspoort aanvragen in Enschede 

Is uw paspoort kwijt of gestolen? 

U kunt zelf uw vermissing digitaal doorgeven. U kunt ook op afspraak uw vermissing doorgeven en gelijk een nieuw paspoort aanvragen.

Vermissing doorgeven in Losser       Vermissing doorgeven in Enschede

Paspoort/zakenpaspoort/tweede paspoort 18 jaar en ouder € 74,75
Paspoort/zakenpaspoort/tweede paspoort onder 18 jaar € 56,55
Spoedprocedure € 50,90 extra

Een paspoort/identiteitskaart voor personen van 18 jaar en ouder is 10 jaar geldig. Voor personen tot 18 jaar is het paspoort/identiteitskaart 5 jaar geldig.

Spoedaanvraag

Als u snel een paspoort nodig heeft, doe dan een spoedaanvraag voor 14.00 uur. Afhalen kan meestal de volgende werkdag na 10.00 uur. Als u uw oude paspoort of identiteitskaart kwijt bent, duurt de spoedaanvraag langer. 

Reizen met kinderen

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. Reizen met kinderen (Rijksoverheid.nl).

Tweede paspoort

Het is mogelijk een tweede paspoort aan te vragen Een reden kan zijn dat u moet reizen op een tijdstip dat uw paspoort voor een aanvraag van een visum bij een buitenlandse vertegenwoordiging is. Een andere reden kan zijn dat u binnen één reis conflicterende landen bezoekt. De lijst van conflicterende landen vindt u op de site van de rijksoverheid. Het tweede paspoort is 2 jaar geldig.
Voor het aanvragen van een tweede paspoort gelden extra voorwaarden. Het eerste paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn. En u heeft een brief nodig van uw werkgever waaruit een zakelijk of beroepsmatig belang blijkt.

Zakenpaspoort

Als u vaak naar het buitenland reist, kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Een zakenpaspoort heeft meer bladzijden en dus meer ruimte voor visa en reisstempels.

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar uw paspoort of een kopie daarvan. Registratie van uw document (soort en nummer) is meestal al voldoende. Geeft u toch een kopie: schrijf dan op de kopie dat het een kopie is, de datum en aan wie u deze geeft. Zo voorkomt u identiteitsfraude. Voorkom identiteitsfraude (Rijksoverheid.nl).

Identificatieplicht

De identificatieplicht (Rijksoverheid.nl) betekent dat iedereen vanaf 14 jaar zich met een geldig identiteitsbewijs moet kunnen identificeren.

Meer informatie

Alle informatie over reisdocumenten (Rijksoverheid.nl).

U neemt mee:

  • Uw huidige reisdocument. Heeft u een paspoort en een identiteitskaart? Neem deze dan beide mee!
  • Een pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden. 
  • Een pinpas. De kosten betaalt u bij de aanvraag.
  • Als je jonger dan 18 jaar bent, dan heb je ook nog schriftelijke toestemming van je ouders of gezaghouders nodig. Zijn je ouders getrouwd of hebben ze een geregistreerd partnerschap? Dan hebben ze automatisch allebei het gezag. Zijn je ouders niet getrouwd en hebben ze geen geregistreerd partnerschap. Dan kan het zijn dat het gezag geregeld is via het gezagsregister bij de rechtbank. Als je ouders beide het gezag hebben, dan moeten ze allebei toestemming geven. Zij kunnen het formulier verklaring toestemming afgifte paspoort/identiteitskaart invullen en meegeven. Natuurlijk mogen ze zelf ook meekomen.