Paspoort

Een paspoort aanvragen kan alleen op afspraak. U kunt een afspraak maken bij 't Lossers Hoes of het Stadskantoor in Enschede. Na 6 werkdagen kunt u uw paspoort ophalen. Voor het ophalen hoeft u geen afspraak te maken. 

U kunt een paspoort op 2 manieren aanvragen:

  • U vult online uw aanvraag in via DigiD (vanaf 18 jaar). U maakt dan meteen een afspraak. U betaalt online via iDeal. Tijdens de afspraak hebben wij alleen nog uw vingerafdruk en handtekening nodig
  • U maakt online een afspraak. Tijdens de afspraak behandelen wij uw aanvraag en betaalt u de kosten

Paspoort online aanvragen

U kunt ook online een afspraak maken.

Komt u er niet uit, bel dan telefoonnummer 053 - 53 77 444 om een afspraak te maken (kies vanuit het buitenland telefoonnummer +31 53 53 77 444).

Jonger dan 18

Kinderen jonger dan 18 jaar die een paspoort willen aanvragen, hebben toestemming nodig van beide ouders of degene(n) die verantwoordelijk zijn voor het kind. U kunt digitaal toestemming geven met uw eigen DigiD.

Als het u niet lukt om digitaal toestemming te geven, houd dan rekening met deze voorwaarden:

  • Uw kind komt mee naar de afspraak
  • Alle ouders of verantwoordelijken komen mee naar de afspraak
  • Als 1 van de ouders of verantwoordelijken niet kan meekomen, vul dan het toestemmingsformulier (Pdf/561kB) in en neem deze mee naar de afspraak
  • Neem (een kopie van) het paspoort, de identiteitskaart of het rijbewijs van alle ouders of verantwoordelijken mee

Als u digitaal toestemming heeft gegeven, is het niet nodig om bij de afspraak aanwezig te zijn of (een kopie van) uw identiteitsbewijs te tonen. Uw kind moet zelf wel naar de afspraak komen.

Is uw paspoort kwijt of gestolen? 

U kunt zelf uw vermissing digitaal doorgeven. U kunt ook op afspraak uw vermissing doorgeven en gelijk een nieuw paspoort aanvragen.

Paspoort/zakenpaspoort/tweede paspoort 18 jaar en ouder € 75,80
Paspoort/zakenpaspoort/tweede paspoort onder 18 jaar € 57,30
Spoedprocedure € 51,60 extra

Een paspoort/identiteitskaart voor personen van 18 jaar en ouder is 10 jaar geldig. Voor personen tot 18 jaar is het paspoort/identiteitskaart 5 jaar geldig.

Spoedaanvraag

Als u snel een paspoort nodig heeft, doe dan een spoedaanvraag voor 14.00 uur. Afhalen kan meestal de volgende werkdag na 10.00 uur. Als u uw oude paspoort of identiteitskaart kwijt bent, duurt de spoedaanvraag langer. 

Reizen met kinderen

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. Reizen met kinderen (Rijksoverheid.nl).

Tweede paspoort

Het is mogelijk een tweede paspoort aan te vragen Een reden kan zijn dat u moet reizen op een tijdstip dat uw paspoort voor een aanvraag van een visum bij een buitenlandse vertegenwoordiging is. Een andere reden kan zijn dat u binnen één reis conflicterende landen bezoekt. De lijst van conflicterende landen vindt u op de site van de rijksoverheid. Het tweede paspoort is 2 jaar geldig.
Voor het aanvragen van een tweede paspoort gelden extra voorwaarden. Het eerste paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn. En u heeft een brief nodig van uw werkgever waaruit een zakelijk of beroepsmatig belang blijkt.

Zakenpaspoort

Als u vaak naar het buitenland reist, kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Een zakenpaspoort heeft meer bladzijden en dus meer ruimte voor visa en reisstempels.

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar uw paspoort of een kopie daarvan. Registratie van uw document (soort en nummer) is meestal al voldoende. Geeft u toch een kopie: schrijf dan op de kopie dat het een kopie is, de datum en aan wie u deze geeft. Zo voorkomt u identiteitsfraude. Voorkom identiteitsfraude (Rijksoverheid.nl).

Identificatieplicht

De identificatieplicht (Rijksoverheid.nl) betekent dat iedereen vanaf 14 jaar zich met een geldig identiteitsbewijs moet kunnen identificeren.

Meer informatie

Alle informatie over reisdocumenten (Rijksoverheid.nl).