Identiteitskaart

U vraagt een ID-kaart persoonlijk aan bij de gemeente. Dit kan in 't Lossers hoes in Losser, of in het Stadskantoor in Enschede. Voor kinderen geldt dit ook, zij moeten aanwezig zijn bij de aanvraag. Na een week kunt u de ID-kaart persoonlijk afhalen op de plek waar u het heeft aangevraagd. Het aanvragen én afhalen van een paspoort kan alleen op afspraak. U maakt dus 2 afspraken: één afspraak voor het aanvragen en een tweede afspraak voor het afhalen. Beide afspraken maakt u op dezelfde plek.

Als je jonger dan 12 jaar bent, is schriftelijke toestemming van je ouders of gezaghouders verplicht als deze niet bij de aanvraag aanwezig zijn. Kijk bij 'Voorwaarden' hoe je dit kunt regelen.

1. Maak een afspraak voor het aanvragen van de ID-kaart 

U kunt zelf een afspraak maken in 't Lossers hoes in Losser of in het Stadskantoor in Enschede. 

ID-kaart aanvragen in Losser       ID-kaart aanvragen in Enschede      
 

Is uw ID-kaart kwijt of gestolen? 

U kunt zelf uw vermissing digitaal doorgeven. U kunt ook op afspraak uw vermissing doorgeven en gelijk een nieuwe ID-kaart aanvragen. 

Vermissing doorgeven in Losser       Vermissing doorgeven in Enschede    

2. Maak een afspraak voor het afhalen van de ID-kaart 

Een week na de aanvraag ligt uw nieuwe ID-kaart klaar. U haalt de ID-kaart af op de plek waar u het aangevraagd hebt. Doet u een spoed-aanvraag? Dan maken wij aan de balie een afspraak voor het afhalen van het paspoort.

ID-kaart afhalen in Losser       ID-kaart afhalen in Enschede      

U neemt mee

  • Uw huidige reisdocument. Heeft u een paspoort en een ID-kaart? Neem deze dan beide mee!
  • Een pasfoto.
  • Een pinpas. De kosten betaalt u bij de aanvraag.
  • Als je jonger dan 12 jaar bent, dan heb je ook nog schriftelijke toestemming van je ouders of gezaghouders nodig. Zijn je ouders getrouwd of hebben ze een geregistreerd partnerschap? Dan hebben ze automatisch allebei het gezag. Zijn je ouders niet getrouwd en hebben ze geen geregistreerd partnerschap. Dan kan het zijn dat het gezag geregeld is via het gezagsregister bij de rechtbank. Als je ouders beide het gezag hebben, dan moeten ze allebei toestemming geven. Zij kunnen het formulier verklaring toestemming afgifte paspoort/identiteitskaart invullen en meegeven. Natuurlijk mogen ze zelf ook meekomen.

ID-kaart 18 jaar en ouder €58,30
ID-kaart onder 18 jaar € 30,70
Extra kosten spoedprocedure € 49,85 extra

Een ID-kaart voor personen van 18 jaar en ouder is 10 jaar geldig. Voor personen tot 18 jaar is de ID-kaart 5 jaar geldig.

Spoedaanvraag

Als u snel een identiteitskaart nodig heeft, doe dan een spoedaanvraag voor 14.00 uur. Afhalen kan meestal de volgende werkdag na 10.00 uur. Als u uw oude paspoort of ID-kaart kwijt bent, duurt de spoedaanvraag langer.

Reizen met kinderen

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of ID-kaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. Reizen met kinderen (Rijksoverheid.nl)

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar uw ID-kaart of een kopie daarvan. Registratie van uw document (soort en nummer) is meestal al voldoende. Geeft u toch een kopie: schrijf dan op de kopie dat het een kopie is, de datum en aan wie u deze geeft. Voorkom identiteitsfraude (Rijksoverheid.nl).

Reizen met de Nederlandse identiteitskaart

U kunt naar verschillende landen reizen met een Nederlandse ID-kaart. Welke landen dat zijn leest u op de webpagina Waar is de ID-kaart geldig? (Rijksoverheid.nl).

Identificatieplicht

De identificatieplicht (Rijksoverheid.nl) betekent dat iedereen vanaf 14 jaar zich met een geldig identiteitsbewijs moet kunnen identificeren.

Meer informatie

Alle informatie over reisdocumenten (Rijksoverheid.nl).