ID-kaart

U vraagt een ID-kaart persoonlijk aan bij de gemeente. Dit kan in 't Lossers hoes in Losser of in het Stadskantoor in Enschede. Voor de aanvraag maakt u een afspraak. Na een week kunt u de ID-kaart persoonlijk afhalen op de plek waar u het heeft aangevraagd. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. 

Wat neem ik mee naar de afspraak

  • Uw huidige paspoort of ID-kaart. Heeft u een paspoort en een ID-kaart? Neem deze dan beide mee!
  • 1 goede pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden.
  • Een pinpas. U betaalt de kosten bij de aanvraag

Jonger dan 12

Kinderen jonger dan 12 jaar die een ID-kaart willen aanvragen, hebben toestemming nodig van beide ouders of degene(n) die verantwoordelijk zijn voor het kind. U kunt digitaal toestemming geven met uw eigen DigiD.

Als het u niet lukt om digitaal toestemming te geven, houd dan rekening met deze voorwaarden:

  • Uw kind komt mee naar de afspraak
  • Alle ouders of verantwoordelijken komen mee naar de afspraak
  • Als 1 van de ouders of verantwoordelijken niet kan meekomen, vul dan het toestemmingsformulier (Pdf/561kB) in en neem deze mee naar de afspraak
  • Neem (een kopie van) het paspoort, de identiteitskaart of het rijbewijs van alle ouders of verantwoordelijken mee

Als u digitaal toestemming heeft gegeven, is het niet nodig om bij de afspraak aanwezig te zijn of (een kopie van) uw identiteitsbewijs te tonen. Uw kind moet zelf wel naar de afspraak komen.

Maak een afspraak voor het aanvragen van de ID-kaart 

U kunt zelf een afspraak maken in 't Lossers hoes in Losser of in het Stadskantoor in Enschede. 

Door de versoepelingen willen veel mensen op vakantie. Hierdoor is het extra druk in ’t Lossers hoes voor het aanvragen van een paspoort, ID-kaart of een rijbewijs.
Daarom duurt het langer voordat u langs kunt komen voor de aanvraag. Bekijk via de afspraak-knop wanneer u langs kunt komen. U kunt ook een afspraak maken voor de Losserse balie in het Stadskantoor van Enschede voor een paspoort of ID-kaart. 

ID-kaart aanvragen in Losser      ID-kaart aanvragen in Enschede 

Is uw ID-kaart kwijt of gestolen? 

Vermissing doorgeven in Losser      Vermissing doorgeven in Enschede      

ID-kaart 18 jaar en ouder € 68,50
ID-kaart onder 18 jaar € 36,95
Extra kosten spoedprocedure € 51,60 extra

Een ID-kaart voor personen van 18 jaar en ouder is 10 jaar geldig. Voor personen tot 18 jaar is de ID-kaart 5 jaar geldig.

Spoedaanvraag

Als u snel een identiteitskaart nodig heeft, doe dan een spoedaanvraag voor 14.00 uur. Afhalen kan meestal de volgende werkdag na 10.00 uur. Als u uw oude paspoort of ID-kaart kwijt bent, duurt de spoedaanvraag langer. 

Reizen met kinderen

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of ID-kaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. Reizen met kinderen (Rijksoverheid.nl)

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar uw ID-kaart of een kopie daarvan. Registratie van uw document (soort en nummer) is meestal al voldoende. Geeft u toch een kopie: schrijf dan op de kopie dat het een kopie is, de datum en aan wie u deze geeft. Voorkom identiteitsfraude (Rijksoverheid.nl).

Reizen met de Nederlandse identiteitskaart

U kunt naar verschillende landen reizen met een Nederlandse ID-kaart. Welke landen dat zijn leest u op de webpagina Waar is de ID-kaart geldig? (Rijksoverheid.nl).

Identificatieplicht

De identificatieplicht (Rijksoverheid.nl) betekent dat iedereen vanaf 14 jaar zich met een geldig identiteitsbewijs moet kunnen identificeren.

Meer informatie

Alle informatie over reisdocumenten (Rijksoverheid.nl).