Door het coronavirus is onze dienstverlening aangepast. Bekijk de informatiepagina over corona voor de meest actuele informatie. Hier vindt u ook regelingen voor ondernemers.

ID-kaart

U vraagt een ID-kaart persoonlijk aan bij de gemeente. Dit kan in 't Lossers hoes in Losser, of in het Stadskantoor in Enschede. Voor de aanvraag maakt u een afspraak. Na een week kunt u de ID-kaart persoonlijk afhalen op de plek waar u het heeft aangevraagd. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. Voor kinderen geldt dat zij aanwezig moeten zijn bij de aanvraag en bij het afhalen van de nieuwe ID-kaart. Als je jonger dan 12 jaar bent, is schriftelijke toestemming van je ouders of gezaghouders verplicht als deze niet bij de aanvraag aanwezig zijn. Kijk bij 'Voorwaarden' hoe je dit kunt regelen.

Maatregelen corona

Er gelden landelijke maatregelen (Rijksoverheid) door het coronavirus. Heeft u uw ID-kaart met spoed nodig? Vraag het dan aan in het Stadskantoor in Enschede. In de meeste gevallen ligt uw ID-kaart de volgende werkdag klaar.

Fotograaf open

U kunt een pasfoto laten maken voor uw ID-kaart, ondanks de extra landelijke maatregelen die gelden tot en met 19 januari 2021.

Maak een afspraak voor het aanvragen van de ID-kaart 

U kunt zelf een afspraak maken in 't Lossers hoes in Losser of in het Stadskantoor in Enschede. 

ID-kaart aanvragen in Losser     ID-kaart aanvragen in Enschede 

Is uw ID-kaart kwijt of gestolen? 

Vermissing doorgeven in Losser      Vermissing doorgeven in Enschede      

 

U neemt mee

  • Uw huidige reisdocument. Heeft u een paspoort en een ID-kaart? Neem deze dan beide mee!
  • Een pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden. 
  • Een pinpas. De kosten betaalt u bij de aanvraag.
  • Als je jonger dan 12 jaar bent, dan heb je ook nog schriftelijke toestemming van je ouders of gezaghouders nodig. Zijn je ouders getrouwd of hebben ze een geregistreerd partnerschap? Dan hebben ze automatisch allebei het gezag. Zijn je ouders niet getrouwd en hebben ze geen geregistreerd partnerschap. Dan kan het zijn dat het gezag geregeld is via het gezagsregister bij de rechtbank. Als je ouders beide het gezag hebben, dan moeten ze allebei toestemming geven. Zij kunnen het formulier verklaring toestemming afgifte paspoort/identiteitskaart invullen en meegeven. Natuurlijk mogen ze zelf ook meekomen.

ID-kaart 18 jaar en ouder € 64,-
ID-kaart onder 18 jaar € 32,90
Extra kosten spoedprocedure € 50,90 extra

Een ID-kaart voor personen van 18 jaar en ouder is 10 jaar geldig. Voor personen tot 18 jaar is de ID-kaart 5 jaar geldig.

Spoedaanvraag

Als u snel een identiteitskaart nodig heeft, doe dan een spoedaanvraag voor 14.00 uur. Afhalen kan meestal de volgende werkdag na 10.00 uur. Als u uw oude paspoort of ID-kaart kwijt bent, duurt de spoedaanvraag langer. 

Reizen met kinderen

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of ID-kaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. Reizen met kinderen (Rijksoverheid.nl)

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar uw ID-kaart of een kopie daarvan. Registratie van uw document (soort en nummer) is meestal al voldoende. Geeft u toch een kopie: schrijf dan op de kopie dat het een kopie is, de datum en aan wie u deze geeft. Voorkom identiteitsfraude (Rijksoverheid.nl).

Reizen met de Nederlandse identiteitskaart

U kunt naar verschillende landen reizen met een Nederlandse ID-kaart. Welke landen dat zijn leest u op de webpagina Waar is de ID-kaart geldig? (Rijksoverheid.nl).

Identificatieplicht

De identificatieplicht (Rijksoverheid.nl) betekent dat iedereen vanaf 14 jaar zich met een geldig identiteitsbewijs moet kunnen identificeren.

Meer informatie

Alle informatie over reisdocumenten (Rijksoverheid.nl).