Door het coronavirus is onze dienstverlening aangepast. Bekijk de informatiepagina over corona voor de meest actuele informatie. Hier vindt u ook regelingen voor ondernemers.

Overlijdensaangifte

Er is een storing. U kunt tijdelijk eHerkenning niet gebruiken voor het doorgeven van een overlijden. Voor meer informatie over de aangifte belt u naar 053 53 77 444.


Aangifte door uitvaartondernemer

Als uitvaartondernemer kunt u hier online aangifte doen van overlijden. U heeft daarvoor wel eHerkenning nodig.

Aangifte van overlijden

Heeft u nog geen eHerkenning? U kunt deze eenvoudig aanvragen op www.eherkenning.nl. De levertijd van een eHerkenningsmiddel is gemiddeld 1 tot 5 werkdagen.

Aangifte door nabestaande

U kunt als nabestaande ook zelf aangifte van overlijden doen. Dat doet u in het 't Lossers hoes als diegene in de gemeente Losser is overleden. Hiervoor maakt u een afspraak. Aangifte van overlijden dient binnen zes dagen na het overlijden te worden gedaan.

Als het gaat om een niet-natuurlijke doodsoorzaak moet de officier van justitie een ‘verklaring van geen bezwaar tegen crematie/begrafenis nodig’ afgeven.

  • bij een uitvaart in Nederland: de verklaring van overlijden afgegeven door de (behandelend) geneeskundige of gemeentelijk lijkschouwer;
  • bij een uitvaart in het buitenland: een Medical Statement afgegeven door de (behandelend) geneeskundige of gemeentelijk lijkschouwer;
  • de B-enveloppe. Dat is een enveloppe die bestemd is voor het Centraal Bureau voor Statistiek en waarin een formulier zit waarop de geneeskundige, die het overlijden heeft vastgesteld, de gegevens omtrent de doodsoorzaak heeft vermeld;
  • een geldig legitimatiebewijs van degene die aangifte doet van overlijden;
  • desgewenst het trouwboekje van de overledene in verband met bijwerking gegevens overlijden;
  • indien het begraven/cremeren later dan de 6e werkdag na overlijden plaatsvindt, een verklaring van geen bezwaar tegen uitstel van crematie/begraven afgegeven door een geneeskundige.