Nederlander worden

Beschrijving

Woont u in Losser en wilt u Nederlander worden? Dan kunt u een aanvraag voor naturalisatie of optie doen. Maak eerst een afspraak voor een adviesgesprek via 053-5377444. Hiervoor gaat u naar het Stadskantoor van de gemeente Enschede, Hengelosestraat 51 in Enschede.
Bij de Immigratie-en Naturalisatiedienst vindt u alle informatie over Nederlanderschap door naturalisatie of optie (IND.nl). Zie ook ‘Bijzonderheden’.

Voorwaarden

In de folder Hoe kunt u Nederlander worden? (IND.nl) leest u welke voorwaarden gelden voor optie en naturalisatie.

Tijdens het eerste adviesgesprek bij de gemeente hoort u  welke documenten u moet bezitten. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Bijzonderheden

Nederlander worden door optie

  • Als u aan alle voorwaarden voldoet kunt u een optieverzoek indienen.
  • De burgemeester beslist binnen 13 weken op uw verzoek.
  • Als de beslissing positief is wordt u uitgenodigd voor de naturalisatieceremonie. Hier ontvangt u de optiebevestiging.
  • De dag na de ceremonie kunt u een afspraak maken voor het aanvragen van een Nederlands paspoort of ID-kaart in het gemeentehuis van Losser. U moet dan uw verblijfsvergunning inleveren.

Nederlander worden door naturalisatie

  • Als u aan alle voorwaarden voldoet kunt u een vervolgafspraak maken voor het indienen van uw naturalisatieverzoek.
  • Op basis van uw aanvraag stelt de gemeente een advies op voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dit advies gaat samen met uw aanvraag naar de IND.
  • De IND beslist binnen 1 jaar over uw aanvraag. Van de beslissing ontvangt u een brief. Bij een positief besluit ontvangt u van de gemeente een uitnodiging voor de naturalisatieceremonie.
  • De dag na de ceremonie kunt u een afspraak maken voor het aanvragen van een Nederlands paspoort of ID-kaart in het gemeentehuis van Losser. U moet dan ook uw verblijfsvergunning inleveren.

Kosten

Aan naturalisatie of optie zijn kosten (IND.nl) verbonden.

Contact

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.