Scheiden of uit elkaar

Wilt u uw huwelijk of partnerschapsregistratie beëindigen? Dan heeft u een advocaat nodig. Op de website van de Rijksoverheid kunt u een vragenlijst invullen om te zien wat u moet regelen. De rechtbank spreekt uw echtscheiding uit, daarna schrijft u de echtscheiding in bij de gemeente. Meestal regelt uw advocaat dit voor u.

- U bent in Losser een huwelijk- of partnerschapsregistratie aangegaan.
- U heeft een (onherroepelijke) uitspraak van de rechtbank of een akte van de notaris waarin uw scheiding is geregeld.

Uw echtscheiding bij de gemeente inschrijven kost niets. Hebt u een schriftelijk bewijs nodig, dan kunt u een echtscheidingsakte aanvragen. Ook kunt u het gebruik van uw achternaam veranderen.

Goed om te weten:

  • Een echtscheidingsakte vraagt u aan bij de gemeente waar u destijds bent getrouwd. Was dat in Losser? Dan kunt u in Losser een echtscheidingsakte aanvragen.
  • Bent u in het buitenland getrouwd en in Nederland gescheiden? Dan moet u de echtscheidingsakte opvragen bij de gemeente Den Haag.
  • Hebt u niet de hele akte nodig, maar alleen de gegevens uit de akte, dan is een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) misschien ook genoeg. Een uittreksel uit de BRP vraagt u aan bij de gemeente waar u woont. Woont u in Losser? Dan kunt u in Losser een uittreksel uit de BRP aanvragen.

Hoe lang duurt het?

Nadat de uitspraak van de rechtbank onherroepelijk is geworden (er is dan geen beroep meer mogelijk tegen de beschikking), heeft uw advocaat zes maanden de tijd om de beschikking op te sturen naar de gemeente. Uw huwelijk of partnerschapsregistratie wordt pas officieel beëindigd door de inschrijving van uw echtscheiding bij de burgerlijke stand. Dit gebeurt binnen enkele dagen nadat de gegevens binnen zijn. De datum waarop de gemeente de gegevens ontvangt geldt als de officiële datum van uw echtscheiding.

Partnerschapsregistratie of samenlevingscontract

Heeft u een partnerschapsregistratie en geen minderjarige kinderen? Dan kunt u de scheiding regelen bij een advocaat of notaris. Heeft u een samenlevingscontract? Dan kunt u de ontbinding regelen bij de notaris.

Uw echtscheiding laten inschrijven

Als u in Nederland bent gescheiden, registreert de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar u getrouwd bent uw scheiding. Was dit in Losser? U of uw advocaat stuurt de originele beschikking naar:

Gemeente Losser
Ambtenaar van de burgerlijke stand
Postbus 20
7500 AA Enschede

Woont u niet in Losser? Dan informeren wij ook uw woongemeente.

Contact

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.