Door het coronavirus is onze dienstverlening aangepast. Bekijk de informatiepagina over corona voor de meest actuele informatie. Hier vindt u ook regelingen voor ondernemers.

Transgender/wijziging geslachtsaanduiding geboorteakte

Wilt u het geslacht dat in uw geboorteakte staat wijzigen? U kunt hierbij eventueel ook uw voornamen wijzigen. Hiervoor gaat u naar het Stadskantoor van de gemeente Enschede, Hengelosestraat 51 in Enschede.

U kunt uw geslacht en voornamen alleen in de gemeente laten wijzigen waar u bent geboren.

Bent u niet in Nederland geboren neem dan contact op met de gemeente Den Haag.

Meer informatie over wijzigen geslachtsaanduiding op geboorteakte (rijksoverheid.nl).

Aanvragen

Voor een afspraak belt u 053 53 77 444.

Voorwaarden

  • U moet 16 jaar of ouder zijn om de wijziging te kunnen aanvragen.
  • U kunt de aanvraag alleen doen als u in Losser geboren bent.
  • Heeft u niet de Nederlandse nationaliteit dan moet u in het bezit zijn van een geldig verblijfsdocument en minimaal 1 jaar in Nederland wonen.

U neemt mee:

  • Een verklaring van een deskundige. Deze verklaring mag op het moment van aangifte niet ouder zijn dan 6 maanden. Informatie over een deskundigenverklaring vindt u op de website van Patiëntenorganisatie Transvisie.
  • Een geldig identiteitsbewijs.

Bijzonderheden

Belangrijk na wijziging geboorteakte

Zodra uw geboorteakte is aangepast krijgt u een hiervan een bevestiging. Uw woongemeente past uw gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP) aan.
Overheidsinstanties die zijn aangesloten op de BRP, ontvangen de wijzigingen automatisch. Aan andere instanties moet u zelf doorgeven dat uw geslacht en eventueel uw voornamen zijn gewijzigd.

Denk eraan dat uw paspoort, identiteitskaart en/of rijbewijs niet meer geldig is!