Erkenning kind en ouderlijk gezag

Beschrijving

Als u een kind verwacht en u bent niet met uw partner getrouwd of u heeft geen geregistreerd partnerschap dan is de moeder de enige juridische ouder en heeft zij automatisch ouderlijk gezag. De vader of duomoeder (ook wel meemoeder genoemd) moet eerst het kind erkennen om juridisch ouder te worden.

De erkenning regelt u bij de gemeente of bij een notaris. Voor de erkenning van uw (on)geboren kind moet u samen naar het Gemeentehuis komen. Als de partner al eerder een kind uit dezelfde relatie heeft erkend, dan kan hij/zij de  erkenning alleen doen, zie voorwaarden. In beide gevallen maakt u een afspraak. Na de geboorte kan gezamenlijk ouderlijk gezag aangevraagd worden bij de rechtbank.

Afspraak maken

U kunt 24 uur per dag zelf een afspraak maken of bel 053-5377444 tijdens kantooruren.

Voorwaarden

Voor de erkenning van uw eerste kind komt u samen. Neem dan allebei een geldig identiteitsbewijs mee.

Als de vader of duomoeder al een eerder kind uit dezelfde relatie heeft erkend, dan kan hij/ zij de erkenning alleen doen.

In dat geval neemt u mee:

Bijzonderheden

Ouderlijk gezag

Alle informatie over het ouderlijk gezag (Rijksoverheid.nl)

Ouderschap duomoeder

Alle informatie over het ouderschap van een duomoeder (Rijksoverheid.nl)

Naamskeuze

Alle informatie over naamskeuze (Rijksoverheid.nl)

Alle informatie over erkenning kind (Rijksoverheid.nl)

Contact

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.