Duurzaam vervoer

Door zuiniger en elektrisch te rijden, de fiets te pakken en te reizen met het openbaar vervoer verminderen we de CO2-uitstoot. Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn.

Reizen met de auto zorgt voor veel CO2-uitstoot. Dat is niet goed voor het klimaat. In Nederland proberen we die uitstoot op verschillende manieren terug te dringen. Dat kan onder andere door ons vervoer aan te passen. Gelukkig pakken steeds meer mensen de (elektrische) fiets, trein of bus. Daarnaast neemt het aantal elektrische voertuigen sterk toe, ook in Losser. 

Duurzaam vervoer in Losser 

Om de klimaatdoelen te halen heeft de gemeente Losser haar ambities opgeschreven in de ‘Toekomstvisie Duurzaam Losser 2040’. Daarin staat dat Losser inzet op 100% energieneutraal in 2040, en groen, gezond en leefbaar blijven. Om dit te bereiken zet de gemeente onder andere in op duurzame manieren van reizen: duurzaam vervoer (mobiliteit).   

Elektrisch rijden 

In het Klimaatakkoord staat dat dat het streven is dat er vanaf 2030 alleen nog maar volledig elektrisch aangedreven auto’s worden verkocht. Elektrisch rijden heeft veel voordelen: het is stiller, schoner en heeft minder CO2-uitstoot dan voertuigen aangedreven door (fossiele) brandstof. Kijk voor meer informatie op www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer.   

Subsidies voor elektrisch rijden 

Elektrisch rijden is beter voor de portemonnee. Wilt u een elektrische auto kopen of leasen, dan is het handig om te weten dat er subsidie beschikbaar is. Kijk voor meer informatie op de website van het rvo.

Laadpalen 

Om elektrische voertuigen te laten rijden zijn er plekken nodig om ze op te laden. Een laadpunt kunt u (laten) aanleggen op eigen terrein, maar ook in de openbare ruimte werkt de gemeente aan laadpunten. Op  Go-Ral Aanvraag publieke paal (laadpaalaanvragen-oost.nl), vindt u meer informatie over bijvoorbeeld de selectiecriteria en u kunt direct zelf een laadpaal aanvragen bij u in de buurt.  

Openbare laadpalen in Losser 

Losser heeft een aantal openbare laadpalen, te vinden op Chargepoints (oplaadpalen.nl). De gemeente wil binnen enkele jaren veel nieuwe laadpalen plaatsen. Zo willen we inwoners faciliteren en groeien we mee met de vraag. Hoe we dat doen leest u in de laadvisie van de gemeente Losser. 

Lees meer over laadpalen in Losser 

Ondernemers 

Ook veel ondernemers willen zich duurzamer verplaatsen, en stappen onder andere over op elektrische vervoersmiddelen. Daarom zijn er voldoende oplaadpunten nodig. Om hierop voorbereid te zijn stelt de Rijksoverheid in het Bouwbesluit het volgende: 

‘Een bestaand gebouw, anders dan een woongebouw, met een parkeergelegenheid met meer dan 20 parkeervakken in het gebouw of buiten het gebouw op hetzelfde perceel heeft met ingang van 1 januari 2025 tenminste één oplaadpunt’.  

Ook voor verbouwingen en nieuwbouw gelden regels voor ondernemers.  Bent u ondernemer en wilt u weten wat voor u de mogelijkheden en regels zijn, kijk dan op de website van de Rijksoverheid

Delen van voertuigen 

Het delen van voertuigen neemt toe, zoals deelfietsen en elektrische scooters. Er zijn steeds meer aanbieders die voertuigen aanbieden die u makkelijk kunt huren via een app, waarbij u alleen betaalt voor het gebruik. Kijk op www.goan.nl welke reismogelijkheden er in Twente zijn.