Zonnige toekomst voor Steenfabriek De Werklust

Beheerder van cultureel en industrieel erfgoed wordt nieuwe eigenaar.

De WerklustHet college van B&W van Losser heeft besloten dat Steenfabriek De Werklust  een nieuwe eigenaar krijgt. De Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed (BOEI) koopt de steenfabriek van de gemeente Losser voor een symbolisch bedrag van 1 euro. Wethouder Joop Hassink: “Ik ben heel erg tevreden dat we, na jarenlang overleg, tot deze mooie oplossing zijn gekomen. De toekomst van onze monumentale steenfabriek is bij BOEI in goede handen. Zij zullen de fabriek op deskundige wijze gaan restaureren en beheren.”

BOEI is een organisatie die speciaal is opgericht voor het restaureren en herbestemmen van cultureel en industrieel erfgoed, zoals de steenfabriek. Dat doet ze met oog voor authenticiteit, duurzaamheid, kwaliteit en innovatie.

Wethouder Hassink: “De voorkeur van de gemeente ging uit naar een solide partij, die weet wat er komt kijken bij het behouden en exploiteren van een monument, zoals onze steenfabriek. Het onderhoud van een monument vereist namelijk deskundigheid en kost veel geld. BOEI heeft die kennis en weet ook hoe en waar je het nodige geld en subsidies kunt binnenhalen. Door de steenfabriek voor een bedrag van één euro te verkopen, krijgt BOEI de financiële ruimte om de steenfabriek voor Losser te behouden en er in te investeren. Voor ons als gemeente betekent dit dat we niet meer het risico lopen om in de toekomst veel geld te moeten uitgeven voor noodzakelijk onderhoud en reparatie.”

Stichting De Werklust blijft de huurder. Evenementen blijven ook mogelijk

De huidige huurder van de Steenfabriek, Stichting De Werklust, blijft haar rol uitvoeren. Daarover zijn met BOEI goede afspraken gemaakt. Het parkeerterrein dat bij de steenfabriek ligt, wordt niet verkocht. Het parkeerterrein wordt om niet in gebruik gegeven aan BOEI. Het terrein behoudt de functie van parkeerplaats. Ook blijft de mogelijkheid bestaan om, enkele malen per jaar, een evenement op het parkeerterrein te organiseren.

Uitgelicht