Warmere zomers en extremer weer: hoe speelt u in op klimaatverandering in eigen tuin?

Nationale Klimaatweek 


Hoe kunnen we met z’n allen meehelpen aan een beter klimaat? Dat is waar we vanaf deze week extra aandacht aan besteden tijdens de Nationale Klimaatweek. Een beter klimaat begint bij de kleine dingen en daar kan iedereen bij helpen. Tijdens deze week geven we tips over wat u zelf kunt doen om het klimaat te helpen. Ook zetten we duurzame initiatieven en inwoners in de gemeente Losser in de spotlight! 

Tips uit eigen tuin 


Het klimaat verandert: zomers worden warmer en het weer wordt extremer. Het wordt steeds belangrijker om water op te slaan voor droge tijden en om water af te voeren bij veel regen. Zo ook in eigen tuin. André en Paulien Wagelaar uit Losser hebben hier in hun tuin goed op ingespeeld. Wij namen er een kijkje. Ze deelden een aantal tips uit hun eigen tuin die helpen om goed voorbereid te zijn op het veranderende klimaat:

1. Schaf een regenton aan
André en Paulien hebben twee regentonnen en gebruiken het regenwater om de tuin mee te besproeien. “De regentonnen komen bij ons zeker goed van pas, met name tijdens droge tijden. In regenwater zit geen kalk. Dat is beter voor planten én het bespaart water. Een extra tip voor een regenton: als het vriest, tap dan wat water af, zodat het water voldoende kan uitzetten.” 
2. Zorg voor veel groen
De tuin van André en Paulien heeft veel groen, zoals gras, bloemen en planten. “Zo’n groene tuin zorgt voor minder wateroverlast in natte periodes: het regenwater zakt dan in de grond en stroomt niet direct naar het riool. Ook zorgt een groene tuin voor verkoeling bij warm weer. En het is goed voor de biodiversiteit; dieren, vogels en insecten profiteren ervan.” 
3. Is er ruimte? Leg een wadi aan!
“Dit is echt een gouden tip. Het is weinig werk en het heeft zo veel voordelen nu het weer in de toekomst extremer gaat worden.” Een wadi is simpel gezegd een ondiep gat in de tuin waar de regenpijp in wordt afgekoppeld. Dit ondiepe gat vangt via de regenpijp regenwater op en geeft dit langzaam af aan de grond. Op de foto ziet u de wadi die André en Paulien in hun voortuin hebben aangelegd.  
4. Neem een vijver
“Een vijver vangt regenwater op en zorgt voor biodiversiteit.” Leuke gadget: de zuurstofpomp in de vijver van André en Paulien werkt op zonne-energie! 
5. Ook bomen in de tuin zijn belangrijk
“Een boom zorgt voor verkoeling en schaduw in de zomer.” 
6. Maak een omheining rond bloemenperkjes
“Door een bloemenperkje met een omheining af te zetten, heeft het regenwater meer tijd om in de grond te trekken en stroomt het niet direct weg. Zo hoeven we de bloemen geen water te geven.” 
7. Neem een groene heg in plaats van een schutting
Tot slot neemt ook een groene heg regenwater op en zorgt het voor verkoeling en biodiversiteit.  
 

1regenton