Warm weer? Let op de eikenprocessierups!

Stijgende zomertemperaturen leiden tot ander gedrag bij mensen. Mensen gaan luchtiger gekleed, zetten vaker ramen tegenover elkaar open, plaatsen kinderzwembaden in tuinen, etc.
De kans op besmetting met brandharen van eikenprocessierupsen wordt daardoor vergroot. 

Wat kun je doen om besmetting met brandharen te voorkomen?
Een beetje rekening houden met eikenprocessierupsen kan een hoop overlast voorkomen. De volgende tips kunnen daarbij helpen:

Indien eiken in de directe woonomgeving staan:

  • let bij het openen van ramen waar de wind vandaan komt. Komt deze uit de richting van een eik, zet dan een raam aan de andere zijde van de woning open.
  • bij wind: lucht kort door voor het slapengaan als je toch je hele bovenverdieping wilt koelen. Je kunt ook de gordijnen sluiten. Dan moet je langer luchten, maar evt. brandharen blijven achter de gordijnen hangen.
  • plaats kinderbadjes zoveel mogelijk in de schaduw (zonnebrand voorkomen), maar niet onder een eik. Plaatsen van een windscherm kan inwaaien van brandharen ook voorkomen. Zet je tuinstoelen/tuinset/hangmat niet onder of nabij een eik.

Uiteraard kun je eerst ook de eik(en) in je tuin bekijken op de aanwezigheid van Eikenprocessienesten. Deze kunnen sterk verschillen in grootte: ze kunnen het formaat van een tennisbal hebben, maar ook van een voetbal.
Ze zijn grijs of bruin van kleur, bestaan uit spinseldraden, hangen alleen in eiken en meestal aan de onderzijdevan dikke takken waar deze aan de stam bevestigd zijn. Soms bevinden de nesten zich op de stam zelf en kunnen dan heel lang zijn.

·         Als je gaat fietsen: trek zo mogelijk kleding met lange mouwen aan. De brandharen komen vooral terecht in huidplooien en worden daar in de huid gedrukt,
        zoals binnenkant elleboog, pols en in de hals. Draag een (zonne)bril.

·         Als je gaat wandelen: mijd zoveel mogelijk eikenlanen. Draag een zonnebril en liefst ook bedekkende kleding. 

Wat te doen bij besmetting met brandharen?

Mocht je onverhoopt toch brandharen hebben opgelopen, probeer deze dan te verwijderen met ducttape of stevig plakband: de meeste haartjes kun je zo uit de huid trekken. Wrijven werkt averechts, daarmee druk je de haartjes juist verder de huid in. Menthol-bevattende crèmes geven verlichting van de jeuk. Bij een branderig gevoel in de ogen: spoel met overvloedig water. Als het branderig gevoel in de ogen blijft aanhouden, is een bezoek aan de huisarts aan te raden. Niet goed behandelen kan hoornvliesontsteking teweeg brengen. Wanneer ernstige zwelling of roodkleuring van hals, lippen of slijmvliezen (neus, keel, mond) optreedt of hartkloppingen, lage bloeddruk, duizeligheid en benauwdheid, moet direct medische hulp gezocht worden. Er kan sprake zijn van een anafylactische shock, waarbij snel ingegrepen moet worden.

Meer informatie

Meer informatie over eikenprocessierupsen, de bestrijding en hoe te handelen bij klachten is te vinden op de website: https://processierups.nu