Vrijwilligers voor Oekraïners gezocht

Tolken, praktische ondersteuning en wegwijs maken

Inwoners van de gemeente Losser willen graag een bijdrage leveren om de mensen uit Oekraïne te ondersteunen. Zo zijn er in de gemeente al diverse acties om geld of goederen in te zamelen. “Mooi om te zien dat onze inwoners klaarstaan om anderen te helpen”, aldus waarnemend burgemeester Gerrit Jan Kok. 

Aanmelden als vrijwilliger

In de komende tijd hebben we veel vrijwilligers nodig voor praktische ondersteuning. Maar ook om Oekraïners wegwijs te maken in onze gemeente en voor het sociale contact. We hebben ook mensen nodig die als tolk kunnen optreden. Wilt u helpen? Meld u dan als vrijwilliger en stuur een mail naar info@fundamentlosser.nl. 

Wie iemand in huis wil opnemen, kan dat melden op www.nutwente.nl.
Wilt u hulpgoederen geven, geef dit dan aan op www.twentevooroekraine.nl
Deze instanties inventariseren wat op dat moment nodig is en koppelen vraag en aanbod aan elkaar.

Eerste opvanglocatie

De gemeente heeft inmiddels zelf een eerste locatie gereed voor Oekraïense vluchtelingen. Het is een woning aan de Irisstraat in Losser. De direct omwonenden zijn hierover geïnformeerd. Waarnemend burgemeester Kok: “We kunnen hier maximaal acht personen opvangen. Wie er komen en wanneer, is nog niet bekend. De mensen uit Oekraïne zullen hier gewoon wonen, werken, naar school gaan. We hopen van harte dat ze hier hun leven weer kunnen opbouwen. Voor hoe lang dan ook. We weten zeker dat de inwoners van de gemeente Losser bereid zijn hen hierbij te helpen.” Naast de woning aan de Irisstraat kijkt de gemeente welke andere locaties in aanmerking kunnen komen.

Vragen?

Er zijn nog veel vragen over de opvang van Oekraïners. Er is niet alleen huisvesting nodig, maar ook medische zorg, werk, inkomen of onderwijs. Landelijk, regionaal en in de gemeenten wordt hard gewerkt aan dergelijke vraagstukken. Op de site van de gemeente Losser is een informatiepagina Oekraïne aangemaakt. Deze pagina wordt steeds bijgewerkt. Kunt u het antwoord niet vinden op de website, mail dan uw vraag naar: lvo@losser.nl (Losser voor Oekraïne). We proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op vragen die binnenkomen.