Veel vraag naar jodiumtabletten

In de Tubantia van 5 maart 2022 stond een artikel over de run op schaarse jodiumtabletten door de oorlog in Oekraïne. De dreiging met een kernwapenaanval zorgt voor veel onrust. Toch is het op dit moment niet nodig om jodiumtabletten in huis te halen. Wanneer zich een mogelijk incident voordoet,  dan is er nog voldoende tijd om tot jodiuminname over te gaan.

Werking jodiumtabletten

Jodiumtabletten zijn alleen effectief bij een kernongeval, niet bij een kernwapenaanval. Bij een kernongeval bestaat de kans dat radioactief jodium vrijkomt dat opgenomen kan worden door het lichaam. Het innemen van jodiumtabletten kan dit bij bepaalde leeftijdsgroepen voorkomen. 

Slik geen jodiumtabletten op eigen initiatief

Jodiumtabletten werken alleen voor bepaalde leeftijdsgroepen en voor een korte duur. Ook heeft het geen zin om preventief jodiumtabletten te slikken. De Rijksoverheid geeft instructie als inname van jodiumtabletten nodig is. Slik daarom geen jodiumtabletten op eigen initiatief. 

Verspreiding jodiumtabletten via de rijksoverheid

In Nederland gaat de Rijksoverheid over de verspreiding van jodiumtabletten. Het ministerie van Voksgezondheid ziet op dit moment geen reden om tot verspreiding van jodiumtabletten over te gaan. Mocht dit toch nodig zijn, dan gebeurt dit pas nadat de minister van Volksgezondheid hier een besluit over heeft genomen

Meer informatie

Bekijk de website van de Rijksoverheid over dit onderwerp.

 

Bron: Dagblad Tubantia

artikel tubantia