Van 19–22 juli 2018: Footbike World Championships in Losser

Losser is in het weekend van 19-22 juli 2018 gaststad van de Footbike World Championships (het WK Steppen).

De Footbike World Championships is een echt topsportevenement. Ongeveer 250 deelnemers uit de hele wereld doen mee aan deze wereldkampioenschappen. Deze worden gehouden in het centrum van Losser en het buitengebied. Nu is al bekend dat de Australiërs komen met ruim 25 deelnemers, de Tsjechen met circa 80 en dat daarnaast Russen, Italianen, Spanjaarden, Duitsers en natuurlijk Nederlanders gaan strijden om de wereldtitels. Er wordt door mannen en vrouwen, in diverse leeftijdscategorieën, gestreden op vier onderdelen: de sprint, estafette, het criterium en de marathon.

Wethouder sport Joop Hassink: “Ik vind het geweldig dat Stepteam Twente voor Losser heeft gekozen als locatie om het WK te organiseren. Een prachtig topsportevenement dat in de zomer veel bezoekers naar Losser en omgeving zal trekken. De organisatie rekent tijdens de kampioenschappen op minimaal 3.000 bezoekers in het centrum van Losser. Heel mooi is ook dat Centrummanagement Losser het initiatief neemt om de nodige side events te organiseren, waaraan ook de Lossernaren zelf kunnen deelnemen. Er worden bijvoorbeeld wedstrijden beachvolleybal en clinics beachhandbal georganiseerd.”

Na Australië en Oostenrijk is nu Nederland aan de beurt

Nadat het WK in 2016 in Australië en het EK in 2017 in Oostenrijk werd gehouden wordt het WK nu In Nederland gehouden. De Nederlanders,  in het bijzonder Stepteam Twente, hebben de IKSA, de Internationale Stepbond, weten te overtuigen om voor Nederland en dan in het bijzonder voor Losser te kiezen. Hiermee wordt Nederland internationaal goed op de kaart gezet in de wereld van footbike.

Voorzitter Danny Gerritzen: “Losser is een prachtig dorp met een mooie omgeving, een goede infrastructuur en prima faciliteiten voor het houden van de Footbike World Championships. Veel deelnemers zullen bijvoorbeeld overnachten in sporthal De Fakkel. Meegespeeld heeft ook dat wij hele goede herinneringen hebben aan Losser. In het verleden is het een lid van Stepteam Twente (Peter Groeneveld) gelukt om op de combibaan in Losser het Wereld 24-uur record op zijn naam te zetten. Hierbij bleken de gemeente Losser en diverse verenigingen binnen de gemeente hele prettige samenwerkingspartners te zijn. Met hen kun je prima evenementen opzetten. Dit alles heeft er toe bijgedragen dat wij weer de samenwerking met Losser hebben gezocht.”

Officiële wereldkampioenschappen én side events

Stepteam Twente heeft als doel om van 19-22 juli 2018 een mooi en sportief weekend neer te zetten, waarbij de sport en saamhorigheid centraal staan. Het WK steppen bestaat uit een viertal onderdelen. Te weten een sprint, een estafette, een criterium en een marathon. Tussen de diverse officiële WK onderdelen door wordt ook aandacht geschonken aan de jeugd. Voor hen wordt een kids- en funrace georganiseerd. Daarnaast is er voor bedrijventeams de mogelijkheid om deel te nemen aan een bedrijven estafette. Voor recreanten wordt een toertocht georganiseerd waaraan in principe iedereen kan deelnemen.

Voorafgaand aan het officiële WK wordt, waarschijnlijk eind juni, voor de groepen 8 van de basisscholen een stepevenement georganiseerd onder leiding van de buurtsportcoaches van de gemeente Losser. Hiermee hoopt Stepteam Twente de jeugd enthousiast te maken voor deze snel groeiende sport. Meer informatie is ook te vinden via www.footbikeworldchampionships.nl

Organisatie World Championship Footbike

v.l.n.r. Paul Wigbers, Vincent Gooiker (Stepteam Twente) en Joop Hassink (wethouder sport van Losser)

Organisatie WK Steppen in Losser